Kilenc hónap alatt több mint háromszáz határvadász mondott fel

2024. október 14. – 16:13

Másolás

Vágólapra másolva

Kilenc hónap alatt 312 határvadász adta be a lemondását – tudta meg a Magyar Hang az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK). A lap azért érdeklődött az ORFK-nál, mert a szerb-magyar határon megint sokan próbálnak illegálisan átszökni.

Az ORFK szerint szeptember 20-án 1373 szerződéses határvadász szolgált, október 9-ig pedig 1408 főre bővült a létszámuk, a kiképzésen épp csak átesett rendőrök érkezésével. Január elseje és szeptember 20-a között összesen 498 határvadásszal kötött szerződést a rendőrség, de ugyanebben az időszakban 312 szerződéses munkatárs beadta a lemondását. Vagyis kilenc hónap alatt a teljes állomány 22,7 százaléka mondott fel. A Magyar Hang szerint azért is érdekes a sok pályaelhagyó, mert idén sokkal kevesebb atrocitás történt a rendőrök és az embercsempészek között, mint 2023-ban. Az ORFK közlése szerint eddig csak két rendőr elleni támadás történt a déli határszakaszon.

De a rendőrség azt nem árulta el a lapnak, hogy a határkerítés és az azt őrző kamerák, védelmi rendszerek javítása mennyibe került. Az ORFK válaszában azt írta, hogy az ezzel foglalkozó vállalkozók havi átalánydíjas szerződés keretében végzik munkájukat, és nem számlázzák külön a rongálással vagy tervezett karbantartással járó költségeket.

A Magyar Hang megnézte az ORFK és a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság szerződéslistáit, és azt állítja, hogy több milliárd forintba került a 165 kilométeren kiépített határkerítés fenntartása és a határvadászok felszerelése. De nem a kerítés javítása került sokba, ezt idén is 75 millió forintért vállalta az állami Nostra Kft. Ellenben nagy bevételt hozott a határvédelmi megfigyelő rendszer hardvereinek és analitikai szoftverének biztosítása az Atos Magyarország Kft. számára. A rendőrségnek is bedolgozó cég tavaly 700 millióért üzemeltette a szoftvert, a hardverparkkal 2022 és 2023 decembere között 355 millió forintért foglalkozott.

Sokba került az éjjellátó készülékek és hőkamerák beszerzése is. A Fercom Systems 413 millió forint értékben szállított le éjjellátókat, a Leitz-Hungária Kft. pedig 268 millióért szerzett be kézi hőkamerákat az ORFK megbízásából. A határvadászoknak gránátvetőket is rendelt az ORFK, ezeket idén összesen 142,7 millió forintért szerezték be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!