Lincshangulat várta a Főkert faápolóit a Rozgonyi Piroska utcában, ahol a helyiek nem engednek kivágni egy fát

2024. október 12. – 13:50

Másolás

Vágólapra másolva

Komoly összetűzésbe keveredtek az óbudai Rozgonyi Piroska utca lakói és a Főkert dolgozói pénteken – derült ki Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítészének bejegyzéséből.

Bardóczi arról írt Facebookon, hogy lincshangulat fogadta a Főkert munkatársait a Rozgonyi Piroska utcában, ahol fakivágás és koronaalakítás lett volna napirenden. Az egész fa-mizéria március óta tart a tájépítész szerint, aki összefoglalta az elmúlt hónapok történéseit.

Bardóczi szerint a fasor mind a 267 fáját kora tavasszal átvizsgálták. 35 fára mondták ki, hogy veszélyesek, azonnali beavatkozást igényelnek, soknál pedig koronaalakítás lett a verdikt. Ezután a fákra kikerültek a favizsgálati lapok, amelyek értesítették a lakosságot a tervezett munkálatokról.

Ezeket a lapokat tavasszal a tájépítész szerint a helyiek letépdesték. A Főkert ezért egy helyszíni bejáráson elmagyarázta több lakosnak is, hogy mi a baj az adott fákkal, és miért veszélyesek. Azt is hozzátette, hogy sikerült kompromisszumokat kötniük a helyiekkel, például abban, hogy őszig nem vágják ki a fákat, és hogy a helyükre egy több ápolást igénylő, de gyorsabban növő fafajta kerül.

Ezután a kerület azt kérte, hogy ne avatkozzon be a Főkert addig, amíg ők nem kérnek ki egy független szakvéleményt. Addig viszont megengedték a Főkertnek, hogy egy fát kivágjanak, és a korhadt kérgét kiállítsák a helyieknek, hogy megértsék a problémát.

Kívül egészségesnek tűnik, de belül gomba korhasztotta el azt a fát, amit kiállítottak az utcára – Fotó: Bardóczi Sándor/Facebook.
Kívül egészségesnek tűnik, de belül gomba korhasztotta el azt a fát, amit kiállítottak az utcára – Fotó: Bardóczi Sándor/Facebook.

„A műszeres vizsgálat a Főkertet igazolta. Ennek hatására a kerület a cégtől azonnali, minél gyorsabb veszélyelhárítást kért és felajánlotta az Óbudai közterület-felügyelet segítségét a terület biztosításában. Erre szükség is lett, mert

egy helyben élő autóval rontott neki a helyszínen a faápolóknak, kis híján emberi sérülést okozva, majd beparkolt az egyik fa alá, ezért az autót el kellett szállítani”

– írta a tájépítés a bejegyzésében.

Bardóczi szerint a legtöbb veszélyes fát sikerült kivágatni, de maradt egy, ami alatt „piknikezik néhány aktivista”. Pénteken ezek a helyiek harmadjára akadályozták meg az alvállalkozót a fa kivágásában és még két fa metszésében.

„A tiltakozók a vélt igazukért küzdve mozgósítanak éppen híres embereket, sajtót, annak érdekében, hogy ne tudja a cégünk befejezni a beavatkozást” – írta Bardóczi, valószínűleg Gyepes Ádám önkormányzati képviselő videójára utalva, amiben a dühös helyiek beszélnek.

A tájépítész kéri a lakosságot, hogy értsék meg ha egy instabil fát kivágnak, és azt ígéri, hogy a régi fák helyére újak fognak kerülni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!