Az iskolaőrök is megkaphatják a kifogástalan életvitelről szóló adatlapot

2024. október 11. – 05:57

Másolás

Vágólapra másolva

Nemcsak a közfinanszírozott magánegészségügyi ellátásról írtak abban a javaslatcsomagban, amit október elsején tett közzé a Belügyminisztérium: ebben 18 jogszabállyal kapcsolatban javasolnak változásokat, például az iskolaőrökre vonatkozóan is – derült ki a Hvg.hu cikkéből, mely szerint a jövőben az lehetne iskolaőr, aki az eddig is elvárt erkölcsi bizonyítványt leadja, és a kifogástalan életvitel-vizsgálaton is részt vesz. Akárcsak a gyermekvédelemben dolgozókat, az állományban lévő iskolaőröket is ellenőrizni fogják, és akinek nem sikerül az ellenőrzés, azt elküldik.

Az ellenőrzés során az iskolaőröknek majd egy kérdőívet kellene kitölteniük. Összesen 800 iskolaőrt kellene majd átvilágítania a Nemzeti Védelmi Szolgálatnak, amely a gyermekvédelemben dolgozókat is szűri.

A parlament júniusban, még a kegyelmi botrány utórezgéseként fogadott el új gyermekvédelmi szabályokat, és ezekben szerepel, hogy a területen dolgozóknak „kifogástalan életvitelt” kell folytatniuk, emellett a velük egy háztartásban élő felnőttnek is vállalnia kell, hogy életvitelét bármikor vizsgálhatja a „rendőrség belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat ellátó szerve”. Az adatlap miatt sokan felmondtak vagy fontolgatják a felmondást, aki pedig nem írta alá, azt azonnal elbocsátották. Ezt a kifogástalan életvitel kitételt alkalmazzák most az iskolaőrökre is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!