Szijjártó: A következő választás nagymértékben a fiataloktól függ, így ott is erősítenünk kell

2024. október 10. – 10:56

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú interjút adott a Mandinernek Szijjártó Péter külügyminiszter, aki tíz éve ült be a miniszteri székbe, de a külpolitika mellett beszélt arról is, hogy áll a kormánypárt utánpótlása. Szerinte most nehezebb Fidelitas-elnöknek lenni, mint az ő idejében, vagy előtte, amikor még Gyürk Andrással, Rogán Antallal, Nyitrai Zsolttal, Cser-Palkovics Andrással, Gajda Róberttel „fidelitasoztak”. Szerinte ennek az is az oka, hogy a fiatalok többsége a közösségi oldalakon éli az életét.

„Ezzel szemben 2005 és 2009 között a Fidelitas maga volt a Facebook vagy az Instagram, mert ahhoz, hogy valaki barátokat szerezzen, közösségben legyen, nem volt elég a kütyüt nyomogatni”

– mondta. Arra a felvetésre, hogy akkor még az iskolába is be lehetett vinni a telefont, Szijjártó azt mondta, nagy szerencse, hogy már nincs így, de kapott érte kritikát otthon.

Megkaptam a kérdést, hogy „apa, te is megszavaztad, mi?”, amire persze rávágtam, hogy nagy erőkkel támogattam a döntést

– mondta a miniszter, aki szerint figyelemelvonó képessége van a mobilnak. Szerinte a politikának is nehezebb dolga van a fiatalok megszólításával. „Hogy a Tisza Pártnak mennyi fiatal támogatója van, azt nem tudom, mert amikor a fiaimmal mondjuk olyan eseményekre megyek, ahol sok a fiatal, a kapott visszajelzések alapján nem tudok panaszkodni” – mondta, és hozzátette:

„A következő választás nagymértékben a fiataloktól függ, így ott is erősítenünk kell”.

A Tisza Pártra utalva elismerte, hogy van egy új szituáció, és azt is mondta, hogy voltak ebben az évben olyan „kihívások”, amikre nem voltak felkészülve. „Ezek az események érzékelhetően rosszulestek a jobboldalnak, mivel alapvető, identitásbeli kérdéseinkbe vágtak bele” – mondta.

Szijjártó Péter az interjúban beszélt még többek között arról is, hogy

  • szerinte „Donald Trump alatt rend volt a világban, most meg nincs”,
  • tele van a hócipője azzal, hogy egy-egy vita előtt a külügyminiszteri tanácsban mennek oda hozzá kollégák, hogy „Péter, akkor nagyon reméljük, hogy tökös leszel, odamondasz, megvétózod, ellene mész”, ő közli, hogy „Persze, odamondok, megvétózom, de esetleg tudnál segíteni?” Szerinte erre jön a válasz, hogy nem lehet, hiszen ott vannak a koalíciós partnerek, az ngó-k, a média,
  • szerinte „az őszinte és világos külpolitikánkból eddig igenis sok haszna volt az országnak”,
  • az orosz–ukrán háborúról azt mondta, szerinte a nyugati szankciók nem működtek, a béketárgyalásnak akkor van értelme, hogyha mindkét háborús fél részt vesz rajta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!