Takács Péter: El kell felejteni azt a mítoszt, hogy „negyven az új húsz”

2024. október 9. – 09:59

Másolás

Vágólapra másolva

Takács Péter egészségügyi államtitkár szerint az egész társadalomnak szemléletet kell váltania ahhoz, hogy a magyarok egészségesebbek legyenek, a Magyar Nemzetnek azt mondta, szerinte el kell felejteni azokat a mondatokat, amelyek szerint azért nem megyünk orvoshoz, mert a végén még találnak valamit, vagy azt a mítoszt, hogy a „negyven az új húsz”. „Nem élhetünk úgy, hogy nem veszünk tudomást az életkorunkról vagy a testünk szükségleteiről” – mondta.

Takács Péter alapvetően az új népegészségügyi stratégiáról beszélt a lapnak adott interjújában, de szerinte ki kell törölni azokat a mondatokat, hogy „kívánom, hogy soha ne kelljen idejönniük”, szerinte évente akkor is érdemes elmenni mindenkinek egy-egy egészségházba, ha nincs is semmi baja.

„Ne várjuk meg, amíg a mentő visz be minket. Mindenkinek, önnek, nekem, az egész társadalomnak és az egészségügyi ellátórendszerben dolgozóknak is perspektívát kell váltaniuk”

– mondta Takács Péter, aki a saját példáját is elmondta. Azt mondta, pár éve kiderült, cukorbeteg, gyógyszeres kezelésre van szüksége, de azóta megváltozott az élete. „Csaknem húsz kilót fogytam, nem vagyok egész nap farkaséhes és a cukorbetegség szövődményeit is megúszhatom” – mondta az államtitkár.

Beszélt a kormány új népegészségügyi stratégiájáról is, aminek részeként országossá tették például a vastagbélszűrési programot, modernizálják a méhnyakrákszűrést, azt mondta, figyelnek a prevencióra, amiben szerinte fontos szerepe van a testtudatosságnak is. Takács Péter még ezekről beszélt az interjúban:

  • 2010-ben 1200 milliárd forint volt az egészségügyre, idén 3200 milliárdból gazdálkodunk, „ami jövőre még több lesz”.
  • Csak az utóbbi években 540 milliárd forintot tettek az egészségügyi dolgozók bérfejlesztésébe.
  • Szerinte folyamatosan zajlanak felújítások, a hűtés-, fűtés- és energetikai korszerűsítés is folyamatos.

„Sajnos az erre szánt összeget is – a baloldal hathatós közreműködésével – blokkolja az Európai Unió; kilencszázmilliárd forinton ülnek, amelyet egészségügyi fejlesztésekre költenénk” – mondta Takács Péter.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!