Hetekig ömlött a szennyvíz a Balatonba nyáron, ezért kellett bezárni a tihanyi strandot is

2024. október 9. – 14:32

Másolás

Vágólapra másolva

„A Balatonba jutó szennyvíz forrását a napokban sikerült feltárni és megszüntetni, de végleges megnyugvást a következő hetek vízminta-elemzéseinek eredménye hozhat az ügyben” – mondta a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) legutolsó ülésén Vasas Gábor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet vezetője. Az igazgató a HírBalaton megkeresésére azt mondta, ha a következő hetekben, hónapokban nem oldódik meg a probléma, az a jövő szezonban is érinti majd a tó balatonfüredi és tihanyi részét is. Vasas Gábor szerint sürgősen lépni kell a tihanyi vízszennyezés ügyében.

Augusztus közepén nem lehetett fürödni a Balatonban a Somosi szabadstrandon, a kormányhivatal akkor azt közölte, hogy nem elég tiszta a tó vize. Azóta kiderült, hogy magas számú E. coli (Escherichia coli) baktérium volt a vízben, ez egy szennyvízjelző baktérium, azt jelenti, szennyvíz van a tóban, írja a 24.hu. A lap a helyi kormányhivatalra hivatkozva azt írja, még vizsgálják az ügyet, ezért még nincs pontos információ mindenről. Vasas Gábor a HírBalaton megkeresésére annyit közölt, a hétvégén sikerült a szennyeződés pontos forrását feltárni, a problémát csőcserével szüntették meg.

A HírBalaton információi szerint a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) szennyvízfőnyomó csöve sérült meg a volt MÚOSZ-üdülő melletti ingatlanon, ahol a Kastélyszálló is található.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!