33 év után elkapták a paloznaki plébános gyilkosát

2024. október 7. – 17:01

Másolás

Vágólapra másolva

„Senki nem gondolta volna, hogy egy 1991-es emberölésnek az elkövetői bíróság elé fognak állni, márpedig mi mindenképpen úgy tervezzük”

– mondta Dékány Balázs veszprémi rendőrfőkapitány, aki egy hétfői sajtótájékoztatón bejelentette, hogy több mint 33 év után, részben a belga és a román hatóságok segítségével elkaptak egy férfit, akit a paloznaki plébános megölésével gyanúsítanak.

A gyanú szerint a plébánossal többen végezhettek. Az egyik elkövető, a román Viorel Nae még szökésben van, ellene nemzetközi körözést adtak ki. Társát, egy 53 éves belga férfit viszont elkapták. A belga rendőrök március 13-án Antwerpenben fogták el, áprilisban pedig át is adták a magyar hatóságoknak. A harmadik elkövető időközben meghalt.

A belga férfi elfogásáról a rendőrség videót is közzétett:

1991. augusztus 26-án borzalmas rablógyilkosság rázta meg a Veszprém megyei Paloznakot: Csontos Gyula plébánost éjjel, az ágyában verték agyon. Vélhetően két férfi és egy nő betörték a plébánia hátsó ajtaját, majd a házvezetőnőtől, az ott lévő Balázs Anna apácától megkérdezték:

„Hol a pénz?”

Az apáca erre azt válaszolta, hogy szegénységi fogadalma miatt semmilyen vagyona nincs. Erre a rablók rátámadtak, kezeit összekötözték, ráfektették a hasára és a fejét egy párnába nyomták. A három rablóból kettő bejárta a plébánia többi helyiségét pénzt és más értékeket keresve. Csontos Gyula plébános valószínűleg felébredhetett, amikor rátörték az ajtót a rablók, mert leragasztották a száját, megkötözték, majd egy rövid vascsővel halálra verték.

Csak reggel hétkor, a misére gyülekező hívek látták meg a betörés nyomait. Meghallották a nyöszörgő apácát, majd megtalálták a halott papot is. Kiderült, hogy a rablók nemcsak a perselypénzt, de Csontos atya készpénzét, egy videokamerát, az egyházközség betétkönyveit és a csopaki templomkulcsokat is elvitték.

A Reform 1991-es cikkében arról írtak, a rablógyilkosság oka talán az lehetett, hogy a plébános három nappal azelőtt, hogy megölték volna, nagy összegű készpénzt vett fel. Eladta egyik lakását, egy háromszobás veszprémi ingatlant, az eladásból származó pénz jó részét pedig otthon, a plébánián tartotta.

2009-ben Szappan Csaba egykori nyomozó arról beszélt a Szabad Földnek, hogy a nyomozás kezdetén alapvetően három szálon indultak el. Megvizsgálták, kinek lehetett információja arról, hogy Csontos atya a gyilkosság előtti héten eladta veszprémi lakását. Megnézték, kik vállaltak rendszeresen idénymunkát az egyház szőlőjében, illetve azt is, kik követtek már el hasonló bűncselekményt. A gyilkosok azonban nyomtalanul eltűntek.

32 évet kellett várniuk arra az információra a Veszprém vármegyei rendőröknek, amely lehetővé tette, hogy újra megvizsgáljanak korábban rögzített nyomokat. Európai szintű nyomozás indult, ennek eredményeként fogták el azt az 53 éves belga férfit.

Európai elfogatóparancsokat adtak ki ellene, március 13-án pedig a belga nyomozó hatósággal együttműködésben elkapták a rendőrök Antwerpenben. A belga férfit április 19-én adták át a magyar hatóságoknak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Gyanúsítottként hallgatták ki a nyomozók nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntett miatt. A járásbíróság elrendelte a férfi letartóztatását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!