Egy év alatt több mint a harmadával nőtt a végrehajtások száma

2024. október 6. – 09:28

Másolás

Vágólapra másolva

670 ezer végrehajtás van ma Magyarországon! Tavaly 490 ezer volt. Vagyis egy év alatt több mint a harmadával nőtt ez a szám – írja Jámbor András országgyűlési képviselő, aki közérdekű adatigénylésben kérte ki ezeket az adatokat a Magyar Bírósági Végrehajtói Kartól.

Az adatigénylésből az látszik, hogy közel 180 ezerrel nőtt egy év alatt az aktív végrehajtások száma. Jámbor András szerint a számok azt mutatják, hogy “fordított Robin Hood-országban élünk, ahol éppen azoktól veszik el a pénzt, akik bajba jutnak, hogy aztán az elit szétossza a profitot egymás között". A képviselő azt írta, hogy a mostani rendszer “záloga” a jelenlegi végrehajtási törvény, amit Völner Pál és Schadl György “mondott tollba”.

Jámbor már a tavalyi adatok után is új végrehajtási törvényt sürgetett: a végrehajtási rendszer “államosítása mellett végrehajtói különbíróságok létrehozását is szerette volna elérni.

Az országgyűlési képviselő bejelentette, hogy október 8-án tizenharmadszorra is beviszi a bizottság elé a végrehajtási törvény módosításáról szóló javaslatát.

Eddig a fideszes képviselők rendre elkaszálták, hogy a módosítási javaslat egyáltalán a teljes ház elé kerülhessen. Jámbor szerint ez azért is furcsa, mert Orbán Viktor még februárban jelezte, hogy szívesen együttműködnek, ha a képviselő tesz javaslatot a törvény módosítására.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!