Újabb CAF villamos érkezett Budapestre, még idén forgalomba állhat

2024. október 4. – 08:48

Másolás

Vágólapra másolva

Megérkezett Budapestre az első CAF villamos az 51 darabos flottából, a jármű várhatóan még idén forgalomba áll a dél-pesti vonalon. A BKK azt írja, a villamosnak forgalomba helyezése előtt még különböző teszteken és próbafutásokon kell átesnie.

A villamost Spanyolországban szerelték össze, és onnan szállították a fővárosba. A BKK azt ígéri, még idén érkeznek további CAF villamosok, ezeket ütemezetten állítják majd forgalomba.

A tervek szerint 2025 végétől az új villamosok az 1-es, a 14-es, a 42-es, az 50-es és a 69-es vonalakon is járnak majd. A BKK azt írja, ha a szükséges európai uniós támogatás megérkezik, a 2-es, 23-as és 24-es járatokon, és a 51A és a 62A vonalokon is megjelenhetnek a korszerű villamosok.

A fővárosi villamosbeszerzésekkel 2021-ig 73 vadonatúj, CAF típusú villamos állt forgalomba. Az újabb, összesen 51 jármű érkezésével és forgalomba helyezésével olyan vonalakon is közlekedhetnek majd alacsony padlós, légkondicionált, energiatakarékos villamosok, ahol jelenleg nincs vagy csak néhány ilyen jár a BKK szerint.

Az új flottával a jelenlegi 30-ról közel 40 százalékra növekedhet az alacsonypadlós villamosok aránya a fővárosban. Az utolsó CAF villamos várhatóan 2026. nyár végén állhat forgalomba. A BKK emellett azt írja, már dolgozik annak a tendernek a kiírásán, amelynek köszönhetően akár további több mint 100 új, korszerű villamos érkezhet a fővárosba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!