Jogosult vagy mérlegelhető? A tanárok iskolakezdési támogatása miatt a BM-hez fordultak a szakszervezetek

2024. október 3. – 06:31

Másolás

Vágólapra másolva

„Beadtam az iskolakezdési támogatási kérelmet, de azt a választ kaptam a tankerülettől, hogy a munkáltató mérlegelési jogköre, tud-e támogatást adni, de nálunk erre nincs lehetőség” – írta lapunknak egy budapesti gimnázium pedagógusa, akinek kérelmét a kollégáival együtt visszautasította a tankerület.

Lapunkat több pedagógus is megkereste, akik iskolakezdési támogatást igényeltek, de a tankerületek pénzhiányra hivatkozva utasították vissza kérelmüket. Iskolakezdési támogatást röviden azok a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban dolgozó pedagógusok igényelhetnek, akik saját háztartásukban nevelik iskoláskorú gyereküket. Ők minden évben szeptember 30-ig tudják benyújtani kérelmüket az igazgatóknak. Az iskolakezdési támogatás gyerekenként az augusztus 1-jén érvényes havi minimálbér bruttó összegének 45 százaléka, azaz most bruttó 120 060 forint.

A támogatásról a pedagógusok új életpályájáról, azaz a státusztörvényről szóló kormányrendelet ír részletesebben. A probléma viszont az, hogy a jogszabály nem fogalmaz egyértelműen. A kormányrendelet 106. paragrafusa szerint a „feltételnek megfelelő köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban álló, a köznevelésben vagy szakképzésben részt vevő, iskolai tanulmányokat folytató, saját háztartásban nevelt gyermekére tekintettel évente egy alkalommal kérelemre iskolakezdési támogatásra jogosult.”

Itt a kiemelt szót érdemes megjegyezni. Ugyanis a vita amiatt indult el, hogy a támogatás automatikusan jár-e vagy arról a munkáltató dönthet. A 96. paragrafus azt írja, hogy a fejezetben lévő juttatásokat a munkáltató „mérlegelési jogkörében nyújthatja”. Ez alól két kivétel van: a pedagógusigazolvány és a munkába járás útiköltségének térítése. Tehát az iskolakezdési támogatás nem számít kivételnek, így ez alapján arról a munkáltató dönthet.

Több tanár is elküldte lapunknak a kérelmüket elutasító választ, amiben az érintett tankerületek is arra hivatkoztak, hogy az iskolakezdési támogatást a „munkáltató mérlegelési jogkörébe utalta a jogalkotó”. Van, aki azt a választ kapta, hogy „jelenlegi költségvetésünk ennek fizetését nem teszi lehetővé.”

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) honlapján azt írta: ők is több visszajelzést kaptak arról, hogy a tankerületi központok elutasítják a kérelmeket. Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja a Telexnek azt mondta: „Ha nem jár a támogatás, akkor kiüresítették a rendeletet.”

Az érdekvédelmi szervezet jogászai is megvizsgálták a jogszabályt, és szerintük a rendelet alapján a munkáltató nem mérlegelhet, oda kell adni a tanároknak járó pénzt.

„Amennyiben a munkáltató mérlegelhetne, akkor a rendeletben nem kellene részletezni a jogosultság feltételeit, ez már önmagában is ellentmondásos” – mondta Nagy Erzsébet.

Az ellentmondás miatt a PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) levélben fordult Pintér Sándor miniszterhez és Maruzsa Zoltán államtitkárhoz. Azt kérték, adják oda az iskolakezdési támogatás fedezetét minden fenntartónak, és tisztázzák a jogalkotói szándékot. A PDSZ oldalán azt írta: szükség esetén jogászaik bíróság előtt is képviselik a szakszervezet tagjait.

Megkerestük az ügyben a Klebelsberg Központot, ahonnan válaszukban azt írták: az iskolakezdési támogatás egy, a munkáltatók által választható, de nem kötelező támogatás.

Szerintük ezt a PDSZ is tudja, mégis ismét tudatosan félrevezeti a tanárokat. A Klebelsberg Központ szerint a tankerületek a korábbi években sem adtak ilyen támogatást a pedagógusoknak. „Ellenben a tanárok minden közszolgálati dolgozónál nagyobb béremelésben részesülnek, idén 32,2 százalékos tanárbéremelés történt.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!