Kiskunmajsa bízik benne, hogy nem jár tartós környezetkárosodással az olajszivárgás

2024. október 2. – 10:01

Kiskunmajsa bízik benne, hogy nem jár tartós környezetkárosodással az olajszivárgás
A kiskunmajsai Dombi-tó vize 2024. szeptember 28-án – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Milyen olajszivárgás?” – kérdezett vissza a kiskunmajsai fürdő egyik dolgozója szombaton, és nem ő volt az egyedüli, aki nem hallott a Szank–Algyő földalatti kondenzátumvezeték meghibásodásáról, amelynek következtében ismeretlen mennyiségű olajos víz szivárgott ki a természetbe.

Az önkormányzat információi szerint 680 méter hosszan szennyeződött a kiskunmajsai fürdő felszíni vízelvezetője, a Dombi-tóhoz csatlakozó Marisi-csatorna. Az esetre szeptember 26-án, csütörtökön hívta fel a figyelmet a Greenpeace, mondván, a tó érintettsége miatt „még a szokottnál is fontosabb a minél gyorsabb kármentesítés”.

A Mol cikkünk megjelenése után küldött válaszában azt írta: a csatorna 650–700 méteres szakaszán becsléseik szerint legfeljebb 300–500 liter olaj folyt el, de a szennyezést gátakkal lezárták, így halastó, víztározó nem volt, és nincs veszélyben. A nyersolaj elegyének jelentős részét visszagyűjtötték, a kárenyhítési munkálatokat várhatóan október közepére fejezik be (az olajtársaság részletes válasza a cikk végén olvasható).

A Mol Nyrt. szakemberei már öt nappal korábban, szeptember 21-én délután észrevették a lyukat a vezetéken a vonalbejárásuk során, tudta meg most a Szegeder a kiskunmajsai önkormányzattól. Ekkor a vezeték sérült szakaszát nyomásmentesítették, leválasztották a hálózatról és lezárták. Ezután vették fel a kapcsolatot a fürdőt üzemeltető Jonathermál Zrt. igazgatójával, hogy állítsák le a csatornába engedett vízutánpótlást.

Az észlelés után három nappal, 24-én tartott közös helyszíni szemlét a Mol, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Katasztrófavédelem. Ezt követően olajfelfogó anyagot, hurkákat helyeztek a csatornába, hogy a szennyeződés ne tudjon továbbterjedni, de ehhez először is el kellett távolítani a mederből a nádat. Végül a tűzoltóság leszivattyúzta a felszínen úszó olajréteget. A Katasztrófavédelem korábbi, az önkormányzathoz intézett levelében azt ígérte, 26-án kerül sor a sérült szakasz feltárására és javítására, ezután távolíthatták el a szennyezett növényzetet.

Olajkút Kiskunmajsa határában 2024. szeptember 28-án – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex
Olajkút Kiskunmajsa határában 2024. szeptember 28-án – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex

A Mol a Greenpeace-szel azt közölte, hogy a vezeték kb. 95%-ban a közeli olajkútból kitermelt rétegvíz mellett kb. 5%-nyi olajat szállított. Ideiglenes gátat is építettek, szakembereik pedig a vezeték javítása mellett a helyreállítást is elindították: a hatóságokkal folyamatosan egyeztetve szállítják el a szennyezett földet és vizet, valamint gondoskodnak az eltávolított föld pótlásáról is.

A fürdő telefonon tájékoztatta a szennyezésről az önkormányzatot, amely kérdésünkre azt válaszolta, lakossági bejelentés, panasz ebben az ügyben nem érkezett. A város bízik benne, hogy tartós környezetkárosodás nem keletkezett, illetve hogy a talaj- és talajvízszennyezés mielőbb megszüntethető.

Ottjártunkkor az eső miatt nem sokan horgásztak a látszólag tiszta vizű Dombi-tóban, de két férfival azért találkoztunk. „A csatorna? Az el van most zárva, nem tud belefolyni” – mondták, hozzátéve, pénteken is kint voltak a tónál, akkor sem láttak szennyezésre utaló jeleket.

Frissítés: A Mol cikkünk megjelenése után küldött levelében azt írta, a csatorna 650–700 méteres szakaszán becsléseik szerint legfeljebb 300–500 liter olaj folyt el. „A szennyezett szakaszt gátakkal lezárták, így halastó, víztározó nem volt, és nincs veszélyben. A rétegvíz és nyersolaj elegyének jelentős részét visszagyűjtöttük és a szennyezett csatornaszakasz kb. harmadán a kárenyhítés már megtörtént. A munkálatokat várhatóan október közepére fejezzük be” – tájékoztatott a vállalat. A talajvíz szennyezettségi mértékét mintavételezéssel, laborvizsgálattal fogják ellenőrizni.

Hogy mi okozhatta a hibát, azt még nem tudják biztosan, de korrózióra gyanakodnak, amely egy 3 milliméteres lyukat okozott a vezetéken. A hasonló esetek megelőzésére egyébként összetett védelmi rendszert üzemeltetnek a Mol több ezer kilométeres vezetékrendszerén, valamint monitorozzák a falvastagságot, illetve intelligens görényezést végeznek, ami azt jelenti, hogy egyes vezetékeken egy erre a feladatra kialakított mérőműszert küldenek végig.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!