Nagy esők jönnek, narancs figyelmeztetést adtak ki

2024. október 2. – 07:36

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán reggel nyugat felől beborul az ég, és egyre többfelé várható eső, zápor, írja a HungaroMet a Facebook-oldalán. A főváros térségében késő délelőtt, dél körül kezdhet el esni az eső, ugyanakkor a déli és keleti határ közelében még több helyen estig is száraz maradhat az idő.

A HungaroMet Vas, Veszprém és Komárom-Esztergom vármegyére másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki, mivel 24 óra alatt lehulló csapadék mennyisége nagy területen 30 milliméter körül, illetve afölött alakulhat, de a magasabban fekvő körzetekben meghaladhatja a 40 millimétert is. Fejér, Győr-Moson-Sopron, Nógrád, Pest, Somogy, Zala vármegyékben egy nap alatt 20 milliméter eső várható, ezekben a vármegyékben elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A front mögött délutántól egyre nagyobb területen északnyugatira fordul a szél.
A csúcshőmérséklet általában 13-20 fok között alakul, de a tartósan csapadékos – főleg a fővárostól északra fekvő – tájakon csupán 10 fok körüli csúcsértékek valószínűek.

Az Időkép előrejelzése szerint csütörtökön inkább már délen és keleten fogja eső öntözni a földeket, majd pénteken újabb hulláma érkezik a kiadós esőnek, amely északkeleten még szombaton is kitarthat. Fokozatos javulás ezután kezdődik időjárásunkban.

A szombat estig tartó időszakban országszerte sok esőre számíthatunk. A Dunától keletre jellemzően 20-40 milliméter hullhat, a Dunántúlon 40-50, helyenként akár 50-60 milliméter. Az október havi csapadékmennyiség országos átlaga 51 milliméter, vagyis lesznek olyan tájak, ahol ez már a hónap első 5 napja alatt összejön.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!