Kirakták az ájult menekültet a furgonból, aki aztán meghalt: 15 év fegyházat kapott az embercsempész

2024. október 2. – 17:07

Kirakták az ájult menekültet a furgonból, aki aztán meghalt: 15 év fegyházat kapott az embercsempész
Fotó: Nádor András / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Három vádlott ellen jogerős ítéletet hozott szerdán Sós József bíró abban az embercsempész-ügyben, amely 2022 augusztusában egy indiai menekült halálához vezetett, akit ájult állapotban raktak ki egy túlzsúfolt furgonból Budapest belvárosában, a Ferenc körúton. Az első-, másod- és tizenegyedrendű vádlottak mind elmondták az utolsó szó jogán, hogy sajnálják azt, amit tettek.

A román állampolgárságú, de magyarul anyanyelvi szinten beszélő elsőrendű vádlottat 15 év fegyházra ítélték, és örökre kitiltották Magyarországról. A másodrendű vádlott egy évvel kevesebbet, 14 év fegyházat kapott, de büntetése letöltése után ő se léphet be többet Magyarországra. A tizenegyedrendű, szintén román állampolgárságú vádlott lényegesen enyhébb büntetést kapott, mégpedig azért, mert nála a bíróság azt állapította meg, hogy nem tudott arról, hogy az embercsempészetet a többi vádlott bűnszervezetben követte el.

Hagyták meghalni a Ferenc körúton

Az embercsempészek 2022. augusztus 26-án is menekülteket akartak eljuttatni Nyugat-Európába: a nyári melegben egy furgon szellőzésmentes csomagterébe összezsúfoltak 20 embert. Miután rosszul lettek az utasok és ezt jelezték a sofőrnek, az megállt a furgonnal, az egyik menekült viszont ekkorra már elájult. Társai ekkor a járdára fektették és elmenekültek. A járókelők mentőt hívtak a Ferenc körúton fekvő indiai menekülthöz. A mentők ugyan próbálták újraéleszteni, de már nem tudták megmenteni a férfi életét.

2024 júniusában a Fővárosi Főügyészség tizenhárom embercsempész ellen emelt vádat az ügyben. A vádirat szerint több alkalommal, 350-nél is több embert szállítottak illegálisan Magyarországon keresztül más európai uniós országokba, az egyik ilyen út vezetett az indiai férfi halálához.

Az ügyészség által közzétett videón az látható, ahogy a kisteherautó és az azt felvezető autó halad a Ferenc körúton, majd egyszer csak megáll mindkettő. A felvételen ezután azt lehet látni, hogy a furgonból kiszálló külföldiek sétálnak az utcán.

Az egyik vádlott, egy román férfi kapcsolatba került egy nemzetközi bűnszervezettel, amely napi szinten foglalkozott embercsempészettel, főleg hátrányos helyzetű ázsiai és észak-afrikai menekülteket szállítottak az Európai Unió területére. Először repülőgéppel Szerbiába juttatták őket, segítettek nekik illegálisan átkelni a szerb-magyar határon, majd általában kisteherautókba rejtve vitték őket tovább más nyugat-európai országokba.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben júniusban emelt vádat tizenhárom embercsempész ellen, akik összesen több mint 350 embert segítettek abban, hogy illegálisan vándoroljanak uniós országokba. A főügyészség többek ellen is folytatólagosan, bűnszervezetben, a csempészett személyek sanyargatásával elkövetett embercsempészet ügyében emelt vádat. A nyolcadrendű vádlott sofőrt segítségnyújtás halált okozó elmulasztásával is vádolják.

Csontra le kell ülni

Szerdán három vádlottat rabruhában, vezetőszáron, lábbilincsben vezettek be a Fővárosi Törvényszék egyik tárgyalótermébe. Azért jöttek rabruhában, mert őket másik ügyekben korábban már elítélték. Láthatóan megrázta a folyosón álló családtagokat az, ahogy rabláncon bekísérték őket a tárgyalóterembe, többen is elkezdtek sírni.

Nem indult zökkenőmentesen a tárgyalás: a tizenhárom vádlott egyike késett több mint 20 percet, egy másik úgy nem volt jelen, hogy a védője június óta el se tudja érni. A harmadrendű vádlott ugyan jelen volt a tárgyalóteremben, védője és ő maga is jelezte, hogy nem kapták meg a vádiratot. Később ugyan kiderült, az ülés előtti nap este megkapta a vádlott a dokumentumot, a bíró is elismerte, hogy ez kevés időt adott neki a felkészülésre. A június óta nem elérhető és a vádiratot csak előző este megkapó vádlottaknak Sós József bíró november 26-án újabb előkészítő ülést fog tartani.

Magának az ügynek a tárgyalása csak 2025. január 8-án fog kezdődni. A szerdai előkészítő ülésen viszont elmondta a bíró, hogy lehetőségük van a vádlottaknak arra, hogy beismerő vallomást tegyenek, lemondjanak a tárgyalási jogukról és elfogadják azt a büntetést, amelynek kiszabását javasolta az ügyész. Az ügyész vádlottanként változó, 4 és 15 év közötti szabadságvesztést kért a vádlottakra, többek esetében pedig javasolta, hogy örökre utasítsák ki őket Magyarországról.

Mivel bűnszervezetben követték el az embercsempészetet, Sós József tudatta velük, hogy az ügyész által javasolt büntetést valóban le kell ülniük, nem helyezhetik őket feltételesen szabadlábra:

„Csontra le kell ülni, ugye tudja a vádlott?”.

Az utóbbi kérdés gyorsan megváltoztatta az egyik vádlott korábbi elhatározását arra vonatkozóan, hogy beismerő vallomást tegyen. Három vádlott azonban mégis élt a lehetőséggel.

A magyarul anyanyelvi szinten beszélő, román állampolgárságú elsőrendű vádlott beismerte, hogy folytatólagosan, társtettesként, a csempészett emberek sanyargatásával követte el az embercsempészetet, az utolsó szó jogán pedig elmondta: nagyon sajnálja a történteket. 15 év fegyházbüntetést kapott és örökre kiutasították Magyarországról. A férfi valószínűleg még így is viszonylag jól járt, ugyanis azért, amit elkövetett, akár 25 év fegyházat is kaphatott volna. Ügyvédje elmondta, a praxisában még soha nem volt dolga olyan védenccel, aki ilyen súlyos büntetést elfogadott volna, de azt is kijelentette, hogy ebben az esetben akár súlyosabb büntetést is kaphatott volna az embercsempész.

A magyarul csak törve, tolmács segítségével beszélő, szintén román állampolgárságú másodrendű vádlott is beismerő vallomást tett, ugyanazok voltak ellene a vádpontok, mint az elsőrendű vádlott ellen és ő is sajnálta a történteket. Ő viszont kicsit enyhébb büntetést kapott: ugyan őt is kiutasították örökre az országból, egy évvel kevesebbet kapott, 14 évet kell leülnie fegyházban. A bíró indoklása szerint részben azért kapott enyhébb büntetést, mert hat kiskorú gyermekről kell gondoskodnia.

Az ügy tizenegyedrendű, magyarul nem tudó, román vádlottja sokkal enyhébb ítéletet kapott, mint a másik kettő, tetteit beismerő embercsempész. Ő ugyanis a bíróság szerint nem tudott arról, hogy a csempészetet bűnszervezetben végzik, ezért csak 4 év börtönbüntetést kapott, és csak fél évre tiltották ki Magyarországról. Ráadásul neki csak a börtönbüntetés kétharmadát kell kötelezően letöltenie, utána jó magaviselet esetén szabadulhat.

Az ügyben november 26-án lesz még egy előkészítő ülés, de az első tárgyalási nap csak 2025. január 8-án lesz. Sós József bíró előre jelezte a szerdai ülésen tetteiket nem beismerő vádlottaknak, arra kell készülniük, hogy a 2025-ös év végéig biztosan nem kapnak majd ítéletet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!