MOK-elnök: Az új ügyeleti rendszerrel az egészségügy olyan rétege kap terhelést, ami eleve roskatag

2024. október 1. – 07:32

Másolás

Vágólapra másolva

Október elsejétől Budapesten is átalakult a háziorvosi ügyeleti ellátás. Álmos Péter a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke ezzel kapcsolatban arról beszélt a Hvg360-nak, hogy az egészségügynek egy olyan rétege fog pluszfeladatot kapni, amely eleve roskatag, és inkább a megerősítésére kellene törekedni.

A MOK korábban az új rendszerre való átállás halasztását kérte. Erről Álmos Péter elmondta, hogy több probléma mellett két kritikusat azonosítottak a rendszerrel kapcsolatban. Az egyik, miszerint a felnőtteket ellátó pontokra gyerekeket is be lehetett volna vinni megoldódott, a másik viszont nem. A MOK-elnök szerint Budapesten összesen 129 olyan háziorvosi körzet van – a gyermekorvosiakkal együtt –, ami tartósan betöltetlen, és az ellátást csak helyettesítéssel lehet megoldani.

Álmos szerint az augusztus végi megbeszélésén azt látták, hogy bőven vannak még problémák az új rendszerrel. Mostanra 400 körül jár az Országos Mentőszolgálattal (OMSZ) kötött szerződések száma, de államtitkár által ismertetett létszámhoz képest minimum 675, felnőtteket ellátó és 135 gyermekorvosra volna szükség, mondta a MOK elnöke.

A kamara szerint a vidéken már másfél éve működő új ügyeleti rendszernek megvannak a maga előnyei, ide tartozik például, hogy a munkafeltételekről nem az orvoskollégáknak kell gondoskodniuk. Hiányolják viszont az objektív minőség-ellenőrzést. „Akkor lehetne érdemben értékelni az ügyelet működését, ha lenne egy olyan minőségbiztosítási rendszer, amely hozzáférhető szakmai adatokat tartalmaz” – mondta Álmos Péter.

A MOK-elnöke szerint szakmailag és egzisztenciálisan is vonzóvá kell tenni a háziorvosi hivatást, mert ez az egészségügyi rendszer alapja. „Ha ez bajban van – és most óriási bajban van –, az az egészségügyi rendszer egészét teszi ingataggá. Több kompetenciát kell adni a háziorvosoknak, és szélesíteni kellene a közfinanszírozott vizsgálatok körét” – mondta. Szerinte jelenleg erősen korlátozott, hogy a háziorvos milyen gyógyszereket írhat fel és milyen vizsgálatokat kérhet, aminek a fő oka az, hogy az állam vissza akarja fogni a pénzkiáramlást.

Kedden indul Budapesten az új ügyeleti orvosi ellátás, ezzel a főváros is csatlakozik az országos egységes alapellátási ügyeleti rendszerhez. Milyen esetben kereshetem fel az ügyeletet? Milyen számot kell hívnom? Hova mehetek segítségért? Összeszedtük a tudnivalókat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!