Hajléktalan népszámlálást tartanak Budapesten

2024. október 1. – 11:34

Másolás

Vágólapra másolva

Átfogó felmérést végeznek a hajléktalan emberek élethelyzetéről Budapesten október 3. és október 11. között – közölte a Menhely Alapítvány az MTI-vel.

A Menhely Alapítvány azt írta, hogy a felmérés keretében részletes kérdőíves adatfelvétel várható a budapesti hajléktalanszállásokon, a családok átmeneti otthonaiban lakók, a hajléktalanok nappali melegedőit igénybe vevők, valamint a közterületeken éjszakázók körében a „Február Harmadika Munkacsoport” (Menhely Alapítvány) évenkénti adatfelvételeinek tapasztalatait felhasználva.

Az alapítvány az érintettek demográfiai és egészségi helyzete mellett azt is vizsgálja, hogy a hajléktalanok hogyan látják a jelenlegi helyzetük megváltozásának a lehetőségeit, mit tudnak ők és szociális segítőik tenni a változás érdekében. A kérdőíves adatfelvétel mellett önkéntesek közreműködésével regisztrálják a közterületeken éjszakázó embereket is.

A Menhely azt írja, hogy idén a főváros belső kerületeiben, jövőre a külső kerületekben próbálják megállapítani, ténylegesen hányan alszanak fedél nélkül éjszakánként. A kutatást a Városkutatás Kft., a Menhely Alapítvány, a Budapesti Módszertani Szociális Központ (BMSZKI), a Fővárosi Önkormányzat és a budapesti hajléktalanellátó szervezetek közösen bonyolítják le, az EU finanszírozásával. A nemzetközi kutatásban az EU 10 országának 15 városa vesz részt.

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz fővárosi elnöke épp kedd reggel állt elő három javaslattal, amivel a Fidesz–KDNP frakciója kezdi majd a munkát a Fővárosi Közgyűlésben. Ezek között szerepelt az is, hogy mérjék fel a hajléktalanságban élők helyzetét Budapesten.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!