Gulyás Orbán Balázsról: Akik egy diktatúrában a demokráciáért harcoltak, azok a Fidesz padsoraiban ülnek

2024. szeptember 30. – 19:28

Másolás

Vágólapra másolva

„Ma hajnalban az orosz csapatok támadást indítottak hazánk ellen azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar demokratikus kormányt. Csapataink nem állnak harcban. A kormány nem fog védekezni. Így hangzott volna a miniszterelnöki rádiós beszéd, ha 1956-ban nem Nagy Imre, hanem Orbán Viktor ül a kormányfői székben. Persze az ön főnökét nem hurcolták volna el Magyarországról. Őt vörös szőnyegen fogadták volna Moszkvában, mint Kádár Jánost vagy Münich Ferencet. És így fogadják Orbán Viktort ma is” – így kezdte a Gulyás Gergelynek intézett azonnali kérdését Fekete-Győr András hétfő este a parlamentben.

Fekete-Győr ezzel vezette fel az Orbán Balázs–1956 témát. A miniszterelnök politikai igazgatója azt mondta, hogy 1956-ból tanulva mi nem tettük volna azt, amit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki igyekezett megvédeni az országát az orosz támadás után. Orbán Viktor hibának nevezte a politikai igazgatója szavait, Orbán Balázs pedig elnézést kért, ha valakit megbántott volna. Az ellenzéki pártok napok óta Orbán Balázs lemondását vagy menesztését követelik.

A momentumos Fekete-Győr eredetileg Orbán Viktorhoz szólt volna, de a miniszterelnök nem volt bent az azonnali kérdések órájában (most nem is volt köteles bemenni), ezért válaszolt helyette a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Fekete-Győrnek Orbán Balázs szavairól az árulás és az esküszegés szavak jutnak eszébe. A politikus szerint „Orbán Balázs nem megvédené, hanem elárulná Magyarországot. Ez a nemzeti szégyen, ami Magyarországon az elmúlt napokban tort ül. Ne bújjanak Rogán Antal szoknyája mögé, mert nincs az a közvélemény-kutatás, ami megmenthetné őt attól a szégyentől, amit a szavai hoztak Magyarországra.”

Azt kérdezte Gulyás Gergelytől, hogy szerinte is az lett volna a helyes, ha 1956-ban harc nélkül adjuk fel magunkat. És ma megvédenék a hazát egy putyini invázióval szemben?

Gulyás Gergely úgy reagált, hogy nagyon nem lepte meg a Momentum kérdése, hiszen „idestova három napja másról sem hallunk az ellenzéktől, csak azt, hogy Orbán Balázs nyilatkozatát minősítik”, de a miniszter szerint azóta Orbán Balázs is minősítette azokat, sőt, a miniszterelnök is hibának minősítette azokat. Gulyás szerint „ezzel az ügy a mi részünkről maximálisan le van zárva”.

De azért neki az szórakoztató, hogy Fekete-Győr árulásról beszél, azt javasolta a Momentumnak, hogy tanulmányozzák az Európai Parlamentet, ott elég árulást talál az elmúlt öt évből, ahol eddig momentumos képviselők dolgoztak.

Fekete-Győr úgy reagált, kicsit együttérez Gulyás Gergellyel. „Ön mögé nézek, és nem látok fideszes képviselőket. Önt egyedül hagyta a saját pártja” – kezdte, majd azzal folytatta, várja a választ arra a kérdésre, hogy Orbán Balázs miért nem mondott még le a mandátumáról, és vonult vissza a közélettől. Azt kérdezte Gulyástól, hol van a következmény.

Gulyás úgy reagált, a magyar Országgyűlésben azok, „akik egy diktatúrában a szabadságért és demokráciáért harcoltak, azok a Fidesz padsorai között ülnek: ilyen a miniszterelnök és a házelnök. Akik meg kiszolgálták, azok Gyurcsány Ferenc és csapata voltak. (…) A Fidesz létrejöttének legfőbb oka épp az volt, hogy Magyarországon szabadság és demokrácia legyen, és adott esetben a parlamentben bárki szabadon hülyeségeket beszélhessen.”

Később Novák Előd a Mi Hazánktól arról kérdezte Gulyást, hova tűnt Orbán Balázs, hiszen ő szokott a miniszterelnök helyett válaszolni a parlamentben ilyen esetekben. „Lemondatták már a hazaárulása miatt? Vagy csak rejtegetik? Hogy ezt az ügyet elaltatva majd folytathassa?”

Hétfőn a háza előtt csíptük el Orbán Balázst, hogy a kijelentéseiről kérdezzük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!