Döglött algák miatt bűzlik a Balatonból származó ivóvíz több helyen

2024. szeptember 27. – 10:10

Másolás

Vágólapra másolva

Zamárdi, Balatonendréd, Siófok, Ságvár, Siójut, Ádánd, Som, Nyim és Nagyberény is azok közé a települések közé tartozik, ahová a balatonszéplaki felszíni vízmű a Balatonból szolgáltat vizet, aminek mostanában „kellemetlen” lett a szaga. A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. által szerdán kiadott tájékoztatás szerint a tó vizéből előállított ivóvíz szaga azért kellemetlen, mert a nagyon meleg nyár miatt a Balaton vize is sokáig volt meleg, emiatt nagyon elszaporodtak benne az algák, amik pedig aztán a hirtelen érkező szeptemberi lehűlés miatt pusztulásnak indultak.

„A Borisz ciklon hatására tapasztalható viharos időjárás erősen felkeverte a tó vizét, ami tovább erősítette a problémát. A kellemetlen szag a vízmű nyersvizéül szolgáló Balaton-vízben is érezhető, a vízműben alkalmazott tisztítási technológia azonban a szaganyagok eltávolítását nem biztosítja” – áll a vízmű tájékoztatásában.

Azt is írták, hogy az ivóvíz mikrobiológiai paraméterei rendben vannak (azaz iható), a „kellemetlen szaghatás” megszüntetésére, mérséklésére pedig keresik a megoldást. A Zamárdi Facebook-csoportban is közzétett levél mellé írt bejegyzésben azt írták, hogy „több panasz volt sárga, büdös és poshadt ivóvízre Zamárdiban is.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!