Úgy tépett a szél, hogy megdöntötte a budapesti rekordot csütörtökön

2024. szeptember 27. – 12:35

Másolás

Vágólapra másolva

Megdőlt a fővárosi szélrekord csütörtökön, írta meg honlapján pénteken a HungaroMet.

Csütörtökön ugyanis az északnyugatra örvénylő ciklon mellett délnyugati áramlással meleg levegő jött a Kárpát-medence fölé. A délutáni nyárias hőmérsékletek mellett az ország nagy részén megerősödött, a Dunántúl északi felén, és a budapesti térségében viharossá fokozódott a szél.

Olyannyira, hogy mérések szerint a János-hegyen 87,8 kilométer per órás széllökések is előfordultak, ezzel a fővárosban új napi szélrekord született. A korábbi rekord 74,9 kilométer per óra volt, amit Budapest Örsöd, és Budapest Országút állomásokon mértek.

A Hungaromet friss előrejelzése szerint az országtól nyugatra örvénylő hidegfront szombaton vonul majd át felettünk. Ma még a naposabb déli, délkeleti területeken 30 fok körüli csúcsértékek is lehetnek, a felhősebb északi, északnyugati területen gyenge esőre, záporra kell számítani, és ott hűvösebb is marad az idő. Szombatra már egy masszívabb csapadékzóna alakul ki, ez délnyugatról északkelet felé szeli majd át az országot. A front érkezésével a szél ismét megerősödik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!