Letöltendő börtönt kér az ügyészség arra a háziorvosra, aki 135 embernek adott Covid-igazolást kamuból

2024. szeptember 26. – 08:41

Másolás

Vágólapra másolva

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség vádat emelt azzal a háziorvossal szemben, aki pénzért, a vakcina beadása nélkül, jogosulatlanul igazolta a Covid–19 elleni védőoltás felvételét.

A vádirat szerint a jánoshalmi doktornő, a bűnügy egyik vádlottja háziorvosként jogosult volt Covid–19 elleni védőoltást beadni és az oltás felvételének tényét igazolni. A vádlottról 2021-ben már köztudomásúvá vált, hogy hajlandó az őt felkereső, védettségi igazolvánnyal nem rendelkező személyek számára a védőoltás felvételének tényét valótlanul igazolni.

Az orvosnő a vádirat szerint a rendelőjében megjelent összesen 135 páciensnek igazolta a vakcina beadása nélkül a védőoltás felvételét. Közülük 101-en ezt pénzért – jogtalan előnyért –, míg 34-en ingyen – a szakmai szabályok megszegésével – kapták meg.

A háziorvost azzal vádolják, hogy az oltás helyett legtöbb esetben sóoldatot adott be, de volt, hogy meg se szúrta a megjelenő személyeket.

A doktornő a vád szerint nemcsak a saját körzetébe tartozó embereket fogadta, hanem a vármegye más részeiről érkezőket is, sőt volt, aki Budapestről, Pécsről vagy Békés vármegyéből ment Jánoshalmára a hamis igazolásért.

A háziorvosnő az átvett pénzeken osztozott az asszisztensével, az ügy egy másik vádlottjával. Ő a valótlan igazolásokért jelentkezőket koordinálta, valamint a doktornő felkérésére – a jogosultsága kereteit megsértve – az EESZT rendszerbe valótlanul rögzítette az oltások beadásának tényét és adatait.

A doktornő tevékenységét egy védőnő és egy szakápoló – az ügy további két vádlottja – is segítette, akik a sóoldattal beoltott vagy be sem oltott személyeknek, a közfeladattal kapcsolatos kötelességüket megszegve, a védőoltás beadásáról szóló hamis igazolásokat állítottak ki 30, illetve 45 esetben.

A Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomozói korrupciós, illetve hivatali bűncselekmények miatt összesen 125 embert hallgattak ki gyanúsítottként. A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség 91 gyanúsítottal szemben feltételes ügyészi felfüggesztést alkalmazott, míg 34 személlyel szemben vádat emelt.

A főügyészség a doktornőt 101 rendbeli önálló intézkedésre jogosult személy által üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével és más bűncselekmények elkövetésével vádolja és vele szemben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!