Szijjártó: Ha Libanon is belecsúszik, akkor ez a konfliktus nagyon nehezen lesz megállítható Libanon határainál

2024. szeptember 25. – 18:14

Másolás

Vágólapra másolva

A háború sújtotta Libanon külügyminiszterével és a palesztin külügyminiszterrel is egyeztetett szerdán New Yorkban Szijjártó Péter. A magyar külügyminiszter az MTI szerint a tárgyalások után azt mondta: „Minden egyes szereplőnek józan viselkedést kell tanúsítania, és meg kell akadályozni, hogy egy fegyveres konfliktus regionális háborúvá terebélyesedjen a Közel-Keleten, hiszen az az egész világ biztonságát alááshatná.”

Szijjártó emlékeztetett, a Közel-Keleten közel egy éve ropognak a fegyverek, azóta, hogy a Hamász október 7-én megtámadta Izraelt egy „elfogadhatatlan, ördögi terrortámadás keretében”. Szerinte Magyarország álláspontja egyértelmű, a kormány fontosnak tartja, hogy soha többet senki ellen ne lehessen elkövetni ilyen terrortámadást, követeli a túszok feltétel nélküli hazaengedését, illetve lényegesnek tekinti a civil áldozatok minimalizálását és az eszkaláció elkerülését.

„És úgy látom, hogy most már ezen a negyedik ponton vannak a legnagyobb nehézségek, mert korábban is világos volt, hogy ha ez a fegyveres konfliktus átterjed még egy országra, akkor nagyon nehéz lesz elérni azt, hogy az adott még egy ország határainál aztán megálljon. Ezért különös aggodalommal figyeljük azt, hogy Libanon egyre inkább csúszik bele a konfliktusba, mert ha Libanon belecsúszik (…), akkor ez a konfliktus nagyon nehezen lesz megállítható Libanon határainál.”

A külügyminiszter szerint ha a konfliktus regionális háborúvá alakul, az a globális biztonságot is alááshatja. Szijjártó azt monda, a libanoni emberek nem tehetnek arról, hogy mi zajlik a Közel-Keleten, ahogy arról sem, hogy a Hezbollah rakétákkal lövi Izraelt. Ezért azon reményét fejezte ki, hogy az ártatlan embereknek, családoknak, gyerekeknek nem kell majd szenvedniük a terrorszervezetek brutális tevékenysége miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!