Bővül az együttműködés az MVM és a Gazprom között, és létrejön egy magyar–orosz egyetemi szövetség is

2024. szeptember 20. – 15:41

Másolás

Vágólapra másolva

Az árhullám miatt rendhagyó helyszínen, a Puskás Arénában rendezték meg pénteken a magyar–orosz gazdasági együttműködési bizottság ülését, amely után Szijjártó Péter arról számolt be, hogy nemzetgazdasági, nemzetbiztonsági és nemzetstratégiai érdekként tekintenek a gazdasági együttműködés fejlesztésére Magyarország és Oroszország között a nemzetközi szankciók által nem érintett területeken, ahogy mindenki más is ezt teszi, csak a többség leginkább titokban bizniszel az oroszokkal.

Szijjártó Péter az orosz egészségügyi miniszterrel, Mihail Murasko közös sajtóértekezletén az energetikai kérdésekről is beszélt, írja az MTI. „Köszönetet mondtam neki azért, hogy az ellenséges nemzetközi környezet és a folyamatos támadások dacára az orosz energia-együttműködés stabilan áll a lábán” – fogalmazott Szijjártó, aki arról is beszámolt, hogy a Török Áramlat vezeték jelentőségét még jobban erősíteni szeretné a kormány. Bejelentette, hogy megegyeztek az MVM és a Gazprom együttműködésének további bővítéséről, hogy a magyar vállalat nagyobb szerephez juthasson a regionális gázkereskedelemben.

A paksi bővítésére is kitért, erről azt mondta, újabb mérföldkőhöz ért a folyamat, már több mint ezren dolgoznak a helyszínen, köztük amerikai, német és francia alvállalkozók alkalmazottai is, idén pedig az első beton is a földbe kerülhet.

Aztán mindenféle magyar sikereket érintett, mert van belőle Oroszországban több is:

  • a mezőgazdasági szektorban egy magyar cég bekerült Oroszország öt legnagyobb takarmánygyártója közé, így a helyi takarmánypiacnak már tíz százalékát magyar vállalati forrásokból fedezik.
  • emellett a nyugat-európai szállítások visszaszorulásával a magyar élőállat-szállítás is rendkívül megnőtt Oroszország irányába, és előző héten újabb engedélyeket hagytak jóvá a baromfiexport bővítésére, és egy szentpétervári húsüzem fejlesztéséhez is magyar gépeket és technológiákat vásároltak.
  • a Richter stratégiai szerepet játszik Oroszországban a gyógyszerellátásban, több mint tízmillió pácienst lát el a cég az országban, ami 117 milliárd forintnyi bevételt generált.

Oroszország és Magyarország között megegyezés született az onkológiai és sugárterápiás együttműködés fejlesztéséről is, és megkezdődtek az egyeztetések a vektorvakcinák magyarországi gyártásáról. Itt említette, hogy micsoda segítséget nyújtottak a Szputnyik vakcinák a koronavírus-járvány idején. Végül közölte, hogy megállapodást írtak alá a felsőoktatási együttműködésről is, így jövőre sor kerülhet az első magyar-orosz rektori konferenciára, továbbá létrejön egy magyar–orosz egyetemi szövetség, és továbbra is évente kétszáz orosz hallgató tanulhat majd ösztöndíjjal hazai egyetemeken. Erre a programra hétszáz jelentkező volt egyébként Oroszországból, mondta Szijjártó.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!