Rétvári Bence: Az iskolákban nincs fennakadás

2024. szeptember 17. – 10:02

Rétvári Bence: Az iskolákban nincs fennakadás
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Segítik a védekezést a rendőrök, a vízügyesek, a katonák, illetve a büntetés-végrehajtás emberei is, a polgárőrök pedig elsőként csatlakoztak be a munkákba. Eddig egyetlen határállomást kellett lezárni Vámosszabadinál – erről is beszélt Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a keddi árvízhelyzet-tájékoztatóban. Rétvári kitért arra is, hogy a honvédelem keddtől 1400 fővel segíti a védekezést – írja a Magyar Nemzet. Az iskolákban nincsen fennakadás, a tanítás zavartalanul zajlik – mondta az államtitkár, aki hosszan beszélt arról, hogy az állam utólagos támogatást nyújt majd az érintett települési önkormányzatoknak, ugyanakkor vis maior helyzet esetén 50 százalék előleget is kérhetnek a települések. A támogatást üzemanyagra, a lakosság elhelyezésére, ellátásra is lehet fordítani, a kiadásokat védekezési naplóban kell vezetni a védelmi készültség elrendelése után.

Hosszan részletezte Rétvári, hogy a mostani árvízhelyzet azért jobb, mint a korábbiak, mert több mint 150 milliárd forintnyi értékben fejeződtek be mostanra árvízvédelmi beruházások, ideértve a Duna-projektet is, mely 152 települést érintett.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója Győrben csütörtök éjjelre, Vácra szombaton, Budapestre pedig szombat délután várja a tetőzést. „Az alsóbb szakaszon az állami védvonalak állapota jó” – mondta még. A Duna szakaszán jelentős önkormányzati védekezések vannak, és a jelenlegi árvíz várhatóan 30-50 centiivel alacsonyabban vonul le, mint a 2013-as. Az érintett vízügyi igazgatóságok 798 főt vezényeltek át az 1500 kilométeres állami védvonalra, és 2 millió homokzsákot csoportosítottak át, valamint 1 millió 40 ezret biztosítottak az önkormányzatok részére. Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság igazgatója is átcsoportosításokról számolt be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!