A Közbeszerzési Hatóság szerint rendben vannak a Diákhitel Központ szerződései, amikről az azokat aláíró Magyar Péter is azt mondta, hogy sokszorosan túlárazottak

2024. szeptember 17. – 17:10

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar Péter még a Diákhitel Központ vezetőjeként, kormányzati nyomásra sokszorosan túlárazott szerződéseket írt alá Balásy Gyula kommunikációs cégeivel – erről Magyar még tavasszal, a Partizánnak adott interjújában beszélt, ami annak idején beindította a politikai karrierjét. Arról beszélt, hogy próbálkozott tenni a gyakorlat ellen, ami bevett szokás a kormányzati kommunikációban, de mindenhol falakba ütközött. Végül ott is hagyta a Diákhitel Központot. A kormány tagadta vádakat, a Transparency International Magyarország pedig a Közbeszerzési Hatósághoz fordult az ügyben. A hivatal válasza most érkezett meg, eszerint nem volt túlzó az árazás.

Az ominózus szerződéseket 2018 és 2021 között kötötték, egy-egy évre, 99 millió, 172,5 millió, 176 millió, és végül 227 millió forint értékben. Magyar Péter azt mondja, ezek az összegek három-hatszorosak a korrekt piaci árakhoz képest.

A Közbeszerzési Hatóság válaszából kiderül, hogy a hivatal egyáltalán nem vizsgálta, hogy ez az állítás valós-e, és a piaci vinyonyokhoz képest túlárazottak voltak-e a szerződések. Ehelyett csak azt állapította meg, hogy a keretmegállapodások nem lépték túl azokat az összegeket, amiket a Nemzeti Kommunikációs Hivatal és a Balásy-féle cégek közti szerződés rögzített. Mivel a Magyar által túlárazottnak tartott szerződések nem mentek a keretmegállapodás szerinti limit fölé, a hatóság szerint nem történt semmilyen szabálytalanság.

A szerződésekbe nemrég Hadházy Ákos parlamenti képviselő is betekintést kapott, és részletesen leírta, milyen irreális összegek szerepelnek bennük a Diákhitel Központ hirdetéseinek elkészítésére és megjelenítésére is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!