Szakembereinek nyugalma érdekében törölni fogja a pocskondiázó kommenteket a vízügy

2024. szeptember 14. – 17:31

Másolás

Vágólapra másolva

„Mostantól kezdve az OVF oldalán a vízügyes szakembereket pocskondiázó, megalázó, trágár kifejezésekkel illető hozzászólásokat AZONNAL TÖRÖLJÜK!!!” – írja Facebook-oldalán az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). A közleményt egy hosszú poszttal együtt rakták ki, ebben leírták, hogy nekik is nagyon fontos céljuk a vízvisszatartás, hiszen ők is tudják, hogy az egyre súlyosabb aszályok káros hatásait csak így lehet mérsékelni.

A vízügyeseket az utóbbi hónapokban, években egyre több kritika érte amiatt, mert sokan őket tették felelőssé a hazai tájak szélsőséges kiszáradásáért, mondván, ők nem akarják a tájban tárolni az árhullámokkal érkező többletvizet, csak mihamarabb át akarják vezetni az országon. A posztban részletesen leírják, hogy ez nem így van.

„A szemléletváltás a vízügyi ágazatban már jó ideje megtörtént. A vízügyi szakemberek a VÍZÜGY rendelkezésére (!!!!) álló területeken a lehetőségeikhez képest a legtöbb vizet visszatartják. Legfőbb stratégiai célunk a vizet a tájba juttatni! (…) Higgyék el, minden vízügyi szakember tudja: a 24. órában vagyunk!”

Azt írják, a szakma legfontosabb szakkifejezései között 2024-ben már ott van „a tározás a tájban, helyet a víznek a tájban, vízvisszatartás, tározás (a mederben), beszivárgás növelése, a tájhasználat váltás, vízkivételek tudatos használata, vízpótlás (talajvíz dúsítás)”, ugyanakkor a vízügy önmagában nem tudja megoldani az ezzel kapcsolatos problémákat. „Egy vízügyi szakembernek is szívszorító érzés, ha például érkezik egy árhullám a Felső-Tiszán és nincs HOL visszatartanunk a vizet!”

A most közelgő árvizet is ebben a szellemben kezelik majd, azt írják, „a Dunán érkező árhullám várhatóan lehetőséget fog adni például arra, hogy a szigetközi vízpótló rendszer csatornáit, valamint a Ráckevei-Soroksári-Dunaág és a belőle kiágazó csatornarendszerek vízszintjeit újra a maximális üzemi vízszintre (vagy annál magasabbra) emeljük, és ezzel a lehetőséggel a Vízügy élni is fog”. Hogy pontosan mennyi csapadék és mekkora árhullám érkezik majd, azt persze még nehéz megmondani, az előrejelzések ugyanis óráról órára változnak. Az ilyen időszakokban pedig különösen fontos a vízügyi szakemberek nyugalma, ezért is törlik ezentúl a Facebookon az őket pocskondiázó kommenteket.

„Az építő, akár kulturáltan kritizáló kommenteket természetes továbbra is várjuk! És a biztatókat még jobban!” – zárták a posztot a Facebook-oldal kezelői.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!