Hétfőtől kalauz nélküli vonatok is közlekednek a győri és esztergomi vonalakon

2024. szeptember 14. – 18:01

Másolás

Vágólapra másolva

A MÁV-Start szeptember 16-tól a Budapest-Esztergom közötti vonalon, valamint a Budapest–Győr vonalon is bevezeti a kalauz nélküli közlekedést egyes járatokon – tájékoztatta a MÁV Zrt. szombaton az MTI-t. A közlemény szerint a két vonal is része annak a kötelező jegyelővételi zónának, amelyen belül a vonatokon szeptember elejétől már csak érvényes menetjeggyel, bérlettel vagy egyéb utazásra jogosító okmánnyal szabad felszállni.

„Szeptember 16-tól az esztergomi vonal S72-es és Z72-es járatainak nagy része, valamint a győri fővonalon a reggeli csúcsidőszakban Bicske és Budapest–Kelenföld között közlekedő G10-es, néhány éjszakai S10-es, valamint a hétvégente közlekedő egyes Rába InterRégió vonatokon sem lesz állandó jegyvizsgáló. Szeptember végén a székesfehérvári és a pusztaszabolcsi, október közepén a ceglédi, szolnoki, újszászi és gödöllői vonalra is kiterjesztik az új rendszert” – közölte a vasúttársaság, majd hozzátették, hogy szúrópróbaszerű ellenőrzésekre továbbra is kell számítani a járatokon, és érvényes jegy vagy bérlet hiányában a pótdíj összege egységesen 25 ezer forint, de ez a szabály majd csak két hónap múlva lép érvénybe. A közleményben az áll, hogy november 2-ig azokat az utasokat, akik a zónában érvényes menetjegy nélkül szállnak fel, csak figyelmeztetik és a korábbi, kisebb összegű pótdíjat kell kifizetniük.

A tájékoztatás szerint az ügyfélszolgálathoz fordulhatnak segítségért azok az utasok, akiknek a menetjegyükkel kapcsolatos kérdése vagy intéznivalója lenne, tájékoztatást kérnének késésről vagy csatlakozásról.

Szeptember 30-tól a Budapest és Székesfehérvár közötti vonalon közlekedő S36 és G43-as járatokat, valamint a Déli pályaudvarról Százhalombattára és Pusztaszabolcsra induló S40-es vonatok egy részét is bevonják az új, kalauz nélküli rendszerbe – ha minden feltétel adott lesz.

Október 14-től pedig a Nyugati pályaudvar és Monor között közlekedő S50-esek, hétköznap egyes ceglédi, illetve hétvégente egyes szolnoki vonatok, a Keleti pályaudvar és Sülysáp, illetve éjszaka Nagykátára közlekedő S60-osok és a Keleti és Gödöllő közötti S80-as személyvonatok fognak jegyvizsgáló személyzet nélkül közlekedni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!