Takács Péter: Nincs politikai szándék a szakrendelők államosítására

2024. szeptember 12. – 10:46

Másolás

Vágólapra másolva

Takács Péter egészségügyi államtitkár szerint a heti 200 óránál nagyobb kapacitással rendelkező szakrendelők államosítására jelenleg nincs politikai szándék. „Erre a jelen ciklusban nem fog sor kerülni” – mondta a Belügyminisztérium államtitkára az InfoRádióban.

Takács arról is beszélt, a fenntartó kilététől függetlenül a járóbeteg-szakellátás széles spektrumát kell az otthon közelében biztosítani. „Egy kis módszertani iránymutatást fogunk adni az önkormányzatoknak, hogy mi az, amit lakóhely közelében illik fenntartani” – mondta az államtitkár a kórházi és az önkormányzati szakrendelések párhuzamosságának megszüntetésével kapcsolatban.

Azt is mondta, a kormányzat már döntött: nem államosítják a szakrendelőket, de az, hogy kötelezően kincstári körbe vonták az önkormányzati rendelőket, ami jobb rálátást enged a gazdálkodásukra. „Adott esetben az Országos Kórházi Főigazgatóság mind ellátásszervezési, mind gazdasági, módszertani támogatást tud nyújtani az önkormányzati szakrendelőknek” – mondta az államtitkár.

Takács szerint az az egyik legnagyobb akadály jelenleg, hogy az ellenállóképesség helyreállítására szánt európai uniós alapot még nem nyitották meg Magyarország számára. Ez felgyorsítaná a folyamatokat, mert ebben van az egészségügyi fejlesztéseik többsége.

Takács szerint úgy állnak a tárgyalások az Európai Bizottsággal, hogy az év második felében, vagy legkésőbb a jövő év elején ezek a források megnyílhatnak az egészségügy számára.

Arról is beszámolt, hogy az egészségügyi dolgozók hiányát kettős módon közelítik meg:

  • Egyrészt megvizsgálják a fenntartó felelősségét, hogy olyan kapacitást tart-e fenn az adott területen, és akkora mennyiségben, mint amire szükség van.
  • Másrészt jelentős béremelési program zajlik az orvosok és a szakdolgozók javára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!