Uniós támogatásból vehetnek villanyautókat az MNB épületfelújításain gazdagodó Somlai Bálint cégei

2024. szeptember 12. – 20:45

Másolás

Vágólapra másolva

Közel 80 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el cégeivel elektromos autó vásárlásra Somlai Bálint, vette észre a 24.hu. Mindez azért érdekes, mert Somlai Matolcsy Ádám, Matolcsy György jegybankelnök fiának közeli barátja, cégei pedig sok megbízást kaptak már az MNB-től.

A lap azt írja, a Somlaihoz köthető Raw Development Kft. és a Raw Facility Management Kft. szeptember elején 40 millió, illetve 39,8 millió forintos támogatást kapott közúti elektromos jármű beszerzésére. A lap azt írja, saját forrásaikkal kiegészítve a két cég összesen 211 millió forintért tervez járműveket vásárolni.

A cégek által benyújtott pályázati anyag azt írja, a projekttel a társaság környezettudatos magatartását akarják elősegíteni. Mint írják, a cégek építőipari tevékenységéheu „jelentős munkaerő és gépjármű erőforrás szükséges”, céljuk pedig az, hogy 2030-ra „a társaság kizárólag zöld energiával működő gépjárműparkkal rendelkezzen.” Somlai Bálint egyébként nagy rajongója a sportautóknak, korábban egy elefántcsont színű, ritka Ferrarival közlekedett. Az autót végül tavaly 179 millió forintért eladásra kínálta egy német weboldalon, írja a 24.hu.

A lap az elnyert támogatás részleteivel kapcsolatban kereste a Raw csoportot, de választ nem kaptak.

A Raw-csoport cégei, így a Raw Facility Management nevű, 2019-ben létrejött leányvállalata 2021-től a Magyar Nemzeti Bankon keresztül több, milliárdos állami megrendeléshez is hozzájutottak. A Raw végezheti el a Magyar Nemzeti Bank Szabadság téri székházának teljes külső és belső felújítását: eredetileg 55 milliárd, most már 80 milliárd forintért. A leányvállalat 16 milliárd forintos épület-karbantartási pályázatot nyert el, így az ő feladata lesz a Magyar Nemzeti Bank, valamint leányvállalatai által használt, közel 80 ezer négyzetméternyi ingatlanállomány teljes körű műszaki üzemeltetése.

Az elnyert megbízások ráadásul óriási nyereséget termelnek Somlai cégeinek. Ahogy az Mfor nemrég megírta, a Raw Facility Management Kft. nyeresége 2020-ban még 83,1 millió forint volt, 2023-ra már 1 milliárd 773 millióra növekedett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!