Még a fideszesek is inkább csatlakoznának az Európai Ügyészséghez

Legfontosabb

2024. szeptember 12. – 11:09

Még a fideszesek is inkább csatlakoznának az Európai Ügyészséghez
Szimpatizánsok Magyar Péter kampányzáró rendezvényén Budapesten, a Hősök terén 2024. június 6-án – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Csatlakozni kell az eurózónához és az Európai Ügyészséghez is, a kormánynak pedig teljesítenie kellene az EU feltételeit, hogy hazahozhassák az évek óta visszatartott pénzügyi forrásokat – ezek azok a kérdések, amikben pártoktól független egyetértés van az emberek között a Policy Solutions friss kutatása szerint. A kutatás Magyarország soros elnökségének apropóján vizsgálta a magyarok uniós attitűdjeit. Kiderült többek között, hogy a kormány euroszkeptikus mondatai a Fidesz–KDNP szavazóinál átmentek, a Tiszára szavazóknál viszont nagyon nem.

A Policy Solutions kutatása szerint a magyarok jelentős többsége (a kutatás szerint 80 százalék) azt mondja: az EU-s tagság összességében előnyös. Még a Mi Hazánk támogatói között is jelentős, 68 százalékos többségben vannak, a fideszesek 77, a Tisza Párt és a DK szavazói közt a legmagasabb, 86 és 87 százalék ez az arány. Az előnyök közül a felmérés szerint a gazdasági fejlődést emelik ki a legtöbben. 2024-ben a magyarok fele gondolja azt, hogy pénzügyi értelemben jól jár az ország az EU-s tagsággal.

A Tisza Párt és a Mi Hazánk támogatóinak kétharmada szerint az ország továbbra is nettó haszonélvezője az uniós költségvetésnek

– írja a kutatás. Ezzel szemben minden harmadik válaszadó (35 százaléka) úgy véli, hogy az ország nettó befizetője az Európai Uniónak, a legtöbben a Fidesz–KNDP szavazói gondolják ezt.

A Policy Solutions a Závecz Researchcsel közös közvélemény-kutatására alapozta elemzését. A személyes megkérdezéssel készült felmérés során elért 1000 fő életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus szerint az ország felnőtt népességét reprezentálta. A politikai bontásoknál azokat a táborokat tüntették fel, amelyek nagysága mintájukban (és egyben a 2024-es EP-választáson is) elérte az 5 százalékot.

Az uniós előnyök között a határok eltörlése és a szabad mozgás lehetősége is előkelő helyen szerepel, ezeket magyarok harmada kifejezetten jónak tartja. A hátrányok között a túlzott szabályozás vezeti a listát (de ez is csak 23 százalék). Úgy néz ki, hogy sokaknak a Fidesz szuverenitással kapcsolatos üzenete is átment, ugyanis a válaszadók 10 százaléka kifejezetten kiemelte: Magyarország szuverenitása csökken az EU-s tagsággal. A Policy Solutions azt írja, a hátrányok sorában újra erősödni kezdett a migráció: míg 2019 óta egyre kevesebben tartották problémának, most 9 százalékpontot erősödött az ezt is megemlítők aránya, ezzel 23 százalékon áll.

A hátrányok között ott van még a az orosz-ukrán háború kezelése (12 százalék említette) és az is, hogy az ígért, és vágyott gazdasági fejlődés elmaradt, azaz nem sikerült a felzárkózás a nyugat-európai életszínvonalhoz (14 százalék). Az emberek a gazdasági egyenlőtlenségeknél példaként említették, hogy EU-s összehasonlításban alacsony a jövedelem és a nyugdíj is, illetve ide sorolják a képzett munkaerő kivándorlását.

A kutatás szerint a magyarok látványosan jobban bíznak az EU-s intézményekben, mint a hazaiakban.

A válaszadók relatív többsége bízik az EU bíróságában (47 százalék), az Európai Parlamentben (45 százalék) és az Európai Bizottságban is (47 százalék). Ehhez képest a magyar bíróságokban csak a válaszadók 40, míg az Országgyűlésben mindössze 35 százaléka bízik. A Policy Solutions szerint látszik, hogy a kormány euroszkeptikus politikája ellenére a magyarok bizalma nem romlott az elmúlt években az uniós intézmények irányába. Leginkább azokat sikerült ezzel mégis befolyásolni, akik korábban inkább semleges véleményen voltak.

Forrás: Policy Solutions / Képernyőkép
Forrás: Policy Solutions / Képernyőkép

Változatos képet mutat az is, hogy melyik párt szavazói szerint mit is képvisel az EU. A felmérés szerint a magyarok ezek közül három értéket tartanak a legfontosabbnak:

  • gazdasági fejlődés (35 százalék),
  • béke (32 százalék),
  • demokrácia és a jogállam védelme (32 százalék).

Sokan említették még az unión belüli munkavállalást, a tanulás és az utazás szabadságát, az emberi jogokat, de még a klímaváltozás elleni harcot is. A Policy Solutions szerint a korábbi évekhez képest itt jelentős változás van: az elmúlt egy évben majdnem duplájára nőtt a gazdasági fejlődést megjelölők száma, de a békét is harmadával többen mondták, mint 2023-ban.

A Fidesz-KDNP szavazóinak több mint harmadának a gazdasági fejlődést képviseli leginkább az EU, ezután következik a munkavállalás, az utazás és a tanulás szabadsága. A Tisza Párt szavazóinak többsége az uniós értékek szempontjából a demokrácia és a jogállam védelmét (44 százalék) emelte ki, a DK-MSZP-Párbeszéd szavazói pedig a békét sorolták az első helyre (47 százalék).

Forrás: Policy Solutions / Képernyőkép
Forrás: Policy Solutions / Képernyőkép

A felmérés alapján a kormánypárti és az ellenzéki oldalon is tovább erősödött azon elvárás, hogy az EU-nak elsősorban a béke értékét kell képviselje. Ez gyakorlatilag pártfüggetlen elvárás, mivel a Fidesz-KDNP szavazóinak 64 százaléka, a tiszások közel fele és a DK-MSZP-Párbeszéd szavazóinak is 60 százaléka említette a három legfontosabb elvárás között. Elvárások terén a legnagyobb eltérés a jogállam védelménél van: az ellenzéki szavazóknál ez a második helyen van (Tisza 46, MSZP-DK-P 36 százalék), miközben a Fidesz szavazóinál ez a hatodik helyre csúszott.

Mivel a magyarok többsége leginkább gazdasági szempontból tartja előnyösnek az EU-t, fontos az is, hogy mire költenék az emberek az onnan érkező forrásokat. Az elmúlt hetekben a figyelem középpontjába került egészségügyet a magyar társadalom is előre sorolja: egyértelműen annak fejlesztését tartja a legfontosabbnak. Ezt válaszadók több mint fele (53 százalék) megemlítette a legfontosabbak fejleszteni valók között. Az egészségügy a Policy kutatásában tavaly is az első helyen végzett, de idén még 9 százalékponttal többen említették (2023-ban 45 százalék választotta).

Itt pártok közti törésvonal sincs: az ellenzéki szavazók és a fideszesek többsége is az egészségügyre költené az EU-s forrásokat.

Ezt követi az oktatás és a tudományos élet fejlesztése, majd a hátrányos helyzetű régiók, leszakadó települések felzárkóztatása. Szintén sokan használnák (körülbelül 20-30 százalék) az uniós pénzeket infrastrukturális fejlesztésekre, nyugdíjemelésre vagy akár munkahelyteremtésre. A prioritások listáján – ezek 10 százalék alatt vannak – lentebb szerepel a honvédség és a rendőrség fejlesztése, a civil szervezetek és az egyházak támogatása és a digitalizáció is.

Ukrajna EU csatlakozását nagyon nem akarják a magyarok

A felmérés szerint az egy évvel korábbihoz képest a magyarok jóval kevésbé nyitottak a jelenlegi EU bővítésére. Egy éve több tagjelölt esetében is többségben voltak a csatlakozást támogatók, 2024-ben viszont már a legnagyobb támogatottságú Montenegróról is csak a válaszadók 45 százaléka gondolkodott pozitívan. A nyitottság csökkenése az eleve a legelutasítottabb tagjelöltnek számító Ukrajna irányába is látványos: egy évvel ezelőtt a magyarok szűk többsége ellenezte volna az ukrán csatlakozást,

2024-ben már tízből hat magyar (61 százalék) utasítja el, hogy Ukrajna az EU tagja lehessen.

Ukrajna csatlakozásának megítélése a Tisza Párt szavazói között a legjobb, 34 százalékuk támogatná, 53 százalékuk viszont nem. A párt szavazói egyébként Montenegrót látnák legszívesebben a tagok közt (50 százalék), míg a Fidesz és a Mi Hazánk szavazói Törökországot vennék fel leginkább.

A kutatásból az látszik, hogy a magyarok többségének elege van az EU és a kormány vitájából, kétharmados többség mondja azt, hogy a kormánynak teljesítenie kell az összes meghatározott elvárást (mérföldkövet) a pénzügyi források felszabadításáért. Ez az adat egyébként tavaly óta változatlan. A kormánypárti szavazóknak a 40 százaléka elutasítja, hogy az ország engedjen az Európai Bizottságnak, viszont 54 százalékuk fontosnak tartja, hogy a kormány engedjen az EU-s források megszerzése érdekében. Ez az arány az ellenzéki szavazóknál jóval magasabb: a Tisza és az MSZP-DK-P szavazóinak is több mint 80 százalék ösztönözné a kormányt a feltételek teljesítésére.

Évek óta változatlan az a megközelítés, miszerint Magyarországnak csatlakoznia kellene az Európai Ügyészséghez. Most a válaszadók kétharmada (68 százalék) mondja ezt. Ők még a Fidesz-KDNP szavazói között is abszolút többségben (56 százalék) vannak. A legtöbben a Tiszából csatlakoznánk az EU ügyészségéhez, 86 százalékuk támogatja. Hasonló a helyzet az euró esetében is: a felmérés alapján a magyarok 62 százaléka euróra cserélné a forintot, ezzel csak a megkérdezettek szűk harmada (30 százalék) nem ért egyet. A Policy Solutions azt írja, hogy az elmúlt három évben folyamatosan 60 százalék fölött van az euró bevezetésének támogatottsága a magyar társadalomban.

A magyar kormány kommunikációs panelje, miszerint „a brüsszeli bürokraták rá akarják erőltetni a magyarokra az akaratukat” a megkérdezettek 52 százaléka szerint igaz, de 41 százalék nem ért egyet ezzel az állítással. Nem meglepő, de a Fidesz-KDNP szavazói körében elsöprő többségben vannak az állítással egyetértők: ötből négy kormánypárti megkérdezett (79 százalék) valósnak gondolja, tavalyhoz képest az arányuk még nőtt is egy kicsit. A Tisza Párt szavazói viszont nagy arányban vélekednek épp fordítva, 63 százalékuk nem ért egyet azzal, hogy Brüsszel „az országra akarja erőszakolni az akaratát”.

Szintén sokszor megfogalmazódik az a vád a kormánypártok részéről, hogy Unió „át akarja mosni a gyerekeik agyát a saját ideológiájával”. A megkérdezettek közel fele (49 százalék) ezzel nem ért egyet, viszont sokan vannak azok is, akik elfogadják ezt az állítást (44 százalék). A kormány által megfogalmazott vádról a Tisza Párt szavazói közül állítják a legtöbben, hogy hamis, ők épp annyian vannak, mint a kormánypárt szavazói között azok, akik szerint valóban a saját ideológiáját akarja Magyarországra erőszakolni az EU, arányuk 70-70 százalék.

A Policy Solutions Európai Unióval kapcsolatos kutatása ide kattintva teljes terjedelmében is olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!