Illegális hulladék lerakásáért többszörösen büntetett vállalkozók vinnének sittet Csobánkára

2024. szeptember 12. – 09:35

Másolás

Vágólapra másolva

Újranyitnák a természetvédelmi területen lévő dolomitbányát Csobánkán, majd hulladéklerakónak használnák, derül ki az önkormányzat közleményéből. 2025 elején kezdené meg a maradék kőzet kitermelését a Szűcs-Fuvar Bt., majd sittel töltenék fel a bányagödröt. A megbízott vállalat tulajdonosai előző cégeikkel többször is botrányba keveredtek korábbi hulladékelhelyezési ügyekben, mert engedély nélkül raktak le veszélyes anyagokat – írta a 444.

A Csobánka és Pilisvörösvár között lévő bánya a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén, népszerű kirándulóhelyek közelében található. A megmaradt kőzet kitermelése már 2025 első negyedévében elkezdődne, majd 360 ezer köbméter építési hulladék elhelyezését tervezik az aknában. Az eljárással kapcsolatban 2024. október 21-ig lehet kérdéseket és észrevételeiket benyújtani, írta az önkormányzat.

A tervben lévő hulladékelhelyezésért a Szűcs Gábor és Gáborné tulajdonában lévő Szűcs-Fuvar Bt. felelne majd. A család több céget is birtokolt, ők végezték korábban a Petőfi Csarnok bontási hulladékának elszállítását is, ami a Dunakeszi és Göd közötti régi homokbányába került. Egy hasonló, úgynevezett inert hulladéklerakót terveznek létrehozni Csobánkán is. Szigetelőréteget nem kell kiépíteniük ezekben a tárolókban, mert ezekben hivatalosan csak vízben nem oldódó hulladékot tárolhatnak, ami a talajba sem juthat be. A Népszava 2017-es cikke szerint azonban a Szűcsék által birtokolt SA-HO Kft. nem így járt el:

Ekkor azbeszt is került a nem veszélyes hulladéknak titulált törmelék közé, de ipari sósavat, televíziót, hűtőt, merevlemez-meghajtót, háztartási és fahulladékot is találtak.

A rendőrség akkor helyszíni ellenőrzést tartott, és a céget figyelmeztetésben részesítették. Szűcsék cége 2017 és 2019 között több környezetvédelmi bírságot kapott, ennek ellenére 2019-ben a Pest Megyei Kormányhivatal újabb engedélyt adott ki a hulladéktelep tulajdonosa és működtetője, a korábban már megbírságolt SA-HO Kft. számára, erről az Átlátszó írt 2021-ben.

2018-ban Fóton ideiglenes hulladéktárolásra kapott engedélyt a Szűcs Fuvar, a hulladékot viszont otthagyták a lakott területek és egy víztározó mellett fekvő felsőkopaszhegyi lerakóban. A Magyar Narancs ekkor azt írta, a helyszínen megint csak illegális azbesztet találtak a Hungexpo-pavilon sittjében.

A szintén Szűcsékhez köthető Szűcs Fuvar Team Kft. ellen, amely Dunakeszire szállította a lebontott Hungexpo-pavilon bontási hulladékát, 23 végrehajtás indult, és adótartozás miatt is folyt ellene eljárás, írta az Átlátszó. Az azóta megszűnt céget a rendőrség szabálysértés miatt meg is büntette. A Szűcs Junior Trans Kft. és a Szűcs Fuvar Plusz Közúti Teherszállító Kft. pedig már nem működő vállalatok.

Völgyes József, Csobánka polgármestere jelezte, nem támogatja, hogy a bányát az ő települése felől közelítsék meg a járművek. Megtartaná a jelenleg is érvényes hosszúság- és súlykorlátozást. A bánya megközelítése így csak Pilisvörösvár felől lenne megoldható, az ottani önkormányzat még keresi a megoldást, válaszolták a 444-nek. Bővebb tájékoztatást is terveznek adni a jövőben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!