Lejárt a fű ideje? Ezt mutathatta meg a szegedi belváros idén nyáron

2024. szeptember 11. – 13:59

Lejárt a fű ideje? Ezt mutathatta meg a szegedi belváros idén nyáron
Kiszáradt füves részek a szegedi Stefánia parkban 2024. augusztus 22-én – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A hasonló belvárosi füves területekhez képest jobban kiszáradt a gyep a szegedi rakpart közelében, a Stefánia park, a Móra Ferenc park és a Roosevelt tér környékén – ezzel a problémával kereste fel a Szegedert a környéken lakó olvasónk. A helyzet azonban városszerte máshol is tapasztalható, olyan helyszíneken, ahol évekkel ezelőtt zöld fűvel találkozott az ember, most sok helyt nagy sárgás kiszáradások fogadják.

„Havonta nyírták, érezte az ember a fűillatot” – idézte fel a férfi az évekkel ezelőtti állapotot. A parkban sétálva hívta fel figyelmünket a talajban található apró kavicsokra, amelyek alapján azt feltételezi, a gyep nem csupán az országban általánosan tapasztalható aszály miatt száradt ki. „Ha van egy nagyobb eső, ami régen volt, két napig áll a víz, mert nem tud visszafolyni a talajba” a kavicsos talaj miatt olvasónk szerint.

„A fogadalmi templomnál és a polgármesteri hivatal előtt gyönyörű szép zöld fű van, olyan, mint Londonban. Simogatja az ember talpát, pedig ott is éget a nap” – jegyezte meg a férfi. Persze az említett Tisza-parti parkos részeken is vannak itt-ott zöldebb foltok – ezt azzal magyarázza, hogy ezeken a helyeken nyár végén már műtrágyával is ápolták a talajt.

Kétségtelen, hogy a szegedi talajt különösen súlyosan érinti az aszály, a városon belüli különbségekre ez azonban nem ad magyarázatot. Ezért az önkormányzatot és képviselőit is kerestük.

Nem csak az aszály szárítja a füvet

„A Roosevelt téren, ahol a játszótér és a régi platánok állnak, nem volt talajcsere, ott kavicsos a talaj, és öntözőrendszer sem épült ki” – válaszolta az önkormányzat a Szegedernek. A Stefánia egy részén már működik automata öntözőrendszer, ahogyan a helyi vandalizmus is, a város szerint gyakran megrongálják az öntözőfejeket. „A probléma megoldásában a rendőrség munkáját térfigyelő kamerák is segítik” – tették hozzá.

A város álláspontja szerint a mindennapi használat, például a kutyasétáltatás, az iskolai tornaórák, és a pihenés a fűben is erodáló hatással járhatnak. A kiszáradó fákkal kapcsolatban azt írták, próbálják őket folyamatosan pótolni, de a föld alatti vezetékek ezt gyakran megnehezítik.

Kiszáradt füves részek a szegedi Stefánia és Móra Ferenc parkokban 2024. augusztus 22-én – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex Kiszáradt füves részek a szegedi Stefánia és Móra Ferenc parkokban 2024. augusztus 22-én – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex
Kiszáradt füves részek a szegedi Stefánia és Móra Ferenc parkokban 2024. augusztus 22-én – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex

Mihálik Edvin, Botka László zöld város programért felelős tanácsnoka, momentumos önkormányzati képviselő azt mondja, hogy a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. az utóbbi időszakban a hajnali szórófejes öntözést le is vette a programról a gyakori rongálások miatt. Szerinte „a közeli szórakozóhelyekről hazainduló »erős egyének« nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy más kiemelt zöldterületekhez képest jobban kiszáradt a Stefánia füves része”.

Többet kell költeni klímavédelemre

„Az idei év extrém hősége és a szárazság megmutatta, az önkormányzatnak több forrást kell biztosítania a zöldterületek fenntartására és új zöldterületek létesítésére” – osztotta meg lapunkkal a politikus, aki szerint a jövőben csökkenteni kell a burkolt felületek arányát, és „a drágább fenntartás ellenére” több zöldterületet, fát és évelő ágyást kell telepíteni a közterekre.

Szerinte nem lehet várni az olyan beruházásokkal, mint a városi hőszigetek visszabontása, utcák, buszmegállók és terek árnyékolása, valamint lakóövezetek fásítása, különben „a közterületek jelentős része használhatatlanná válik”. Ám ez, ahogy az önkormányzat is említette, a közművek miatt nem egyszerű. „A csövek összevissza mennek, a fáktól pedig kell egy védőtávolságot tartani. Sok olyan belvárosi utca van, például a Horváth Mihály, ahol még egy fa sincsen emiatt.” Másrészt a finanszírozással is lehetnek problémák. „Az önkormányzat egyre kevésbé számíthat az EU-s források megérkezésére, saját forrásból, akár források átcsoportosításával is tennie kell azért, hogy élhető maradjon a város” – fogalmazott a zöldtanácsnok.

Mihálik Edvin szegedi városi zöldtanácsnok – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex
Mihálik Edvin szegedi városi zöldtanácsnok – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex

Számos probléma van tehát, amit át kell hidalni. A pénzügyi nehézségekre Mihálik szerint az érkező BYD jelenthet megoldást, a gyár ugyanis jelentősen megnöveli majd a város bevételeit. A fű állapotának megőrzése névtelen olvasónk szerint – ha a talajminőséget félretesszük – úgy lehetséges, hogy a térfigyelő kamerák helyett a járőrök figyelik a vandálokat. Ám a lapunk által felkeresett szakértő arra mutat rá, kérdéses, hogy kell-e egyáltalán erőltetni a Londont idéző zöld gyepeket egy alföldi városban.

Lejárt a fű ideje

„Két éve Kaliforniában dolgozom tájépítészként, nagyon hasonló problémákkal küzdenek itt is mind megrendelői, mind tervezői oldalról” – írta Körtvélyesi Dóra Szegeden végzett tájépítész a Szegeder kérdésére. Szerinte a „régi, hagyományos” fűnek a szegedi – vagy éppen dél-kaliforniai – klímában már egyszerűen lejárt az ideje. Úgy látja, minden oldalról nézve hatalmas költséggel és környezetterheléssel jár „ilyen friss, ropogós zöld füvet” telepíteni.

„Persze itt, Kaliforniában nem tájidegen szárazabb, már-már sivataghangulatú kerteket kialakítani. De azért valljuk be, Szegeden furcsa lenne jukkákat, pálmafákat látni a közparkjainkban” – tette hozzá. Itt hozzátartozik az igazsághoz, hogy a szegedi Glattfelder Gyula terén áprilisban már szabadföldbe is ültettek pálmákat, cserépben pedig már évek óta látni a növényt a belváros különböző pontjain.

A tájépítész, akinek két évvel ezelőtt mutattuk be a szegedi rakpart humanizálásáról szóló diplomamunkáját, úgy gondolja, drasztikus változásra lesz itt szükség. Méghozzá gyorsan, mivel a változás üteme is gyors: ma már az sem bírja a klímát, amiről korábban úgy gondoltuk, hogy szárazságtűrő faj. „Szomorú, izgalmas és nagy feladat ez, mert ezzel párhuzamosan az embereket is edukálni kell. Hogy értsék, miért nem támogatjuk a tuják vagy éppen a nagy gyepfelületek telepítését” – zárta gondolatait.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!