Hidegfronttal érkező, nagy eső vet véget a szeptemberi kánikulának

2024. szeptember 8. – 21:55

Másolás

Vágólapra másolva

A szeptember 9-i héten megérkezik az első őszi lehűlés Magyarországra. Az Időkép előrejelzése szerint már hétfőre megvastagszik a felhőzet, sokfelé számíthatunk esőre, záporra, helyenként zivatarra is, többfelé. A Hungaromet azt írja, éjfél után hétfő reggelig, a Dunántúlon és Pest megyében, délelőtt a középső országrészben néhol esetleg az ég is megdörrenhet. A déli, délutáni órákban nagyobb eséllyel fordulhat elő helyenként zivatar a délnyugati országrészben, egy áthelyeződő hidegfronthoz kapcsolódva, amelyek környezetében viharos (60-80 km/h) széllökés, intenzív csapadék (15-25 mm) előfordulhat.

Élénk, erős lesz a keleti, délkeleti szél, mely délután nyugaton és északnyugaton északira, északnyugatira fordul, néhol átmenetileg viharos széllökések is előfordulhatnak. Hajnalra 13 és 22 fok közé csökken a hőmérséklet, majd délutánra ismét melegebb lesz, 19 és 31 fok között, a legmelegebb keleten, északkeleten lesz.

Kedden a Dunától keletre számíthatunk még esőre, záporra, de néhol délnyugaton is kialakulhatnak futó záporok. Viszont a keleti és az északkeleti régiót leszámítva egyre többfelé kisüt majd a nap. Sokfelé élénk, erős lesz az északi, északnyugati szél. Kora reggel 10 és 19, délután 20 és 28 fok között alakul a hőmérséklet, északkeleten lesz a leghűvösebb. Hajnalra délnyugaton foltokban pára, köd képződhet.

Szerdán az ország nagy részén sok napsütéses idő lesz, de helyenként az Alföldön és az Északi-középhegység területén egy-egy zápor átmenetileg kialakulhat. Már csak néhol lehet élénk a légmozgás. A csúcshőmérséklet 24 és 29 fok között alakul.

Csütörtökön elsősorban a Dunántúlon lehet eső, zápor, helyenként zivatar, de néhol északkeleten is kialakulhat egy-egy gyenge zápor, majd pénteken az északkeleti országrészt leszámítva már sokfelé várható csapadék. Az idő is sokfelé szeles lesz, a hőmérsékleti kontraszt pedig jelentős. Csütörtökön nyugaton és északnyugaton 14 és 19, máshol 20 és 31 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet, de pénteken akár még nagyobb különbségre is számíthatunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!