A fővárosi állatkert két orangutánja is elpusztult a nyáron

2024. szeptember 5. – 17:23

Másolás

Vágólapra másolva

Elpusztult két orangután idén nyáron a Fővárosi Állat- és Növénykertben, értesült a Magyar Hang. A hírt az intézmény szóvivője, Hanga Zoltán is megerősítette.

Az elpusztult orangutánok közül az egyik egy 28 éves hím, a másik egy 14 éves nőstény egyed volt, betegségre utaló előzetes tüneteket nem mutattak. Elpusztulásuk okát humán patológusok bevonásával még vizsgálja a fővárosi állatkert.

Az intézmény szóvivője elmondta, hogy az állatok elpusztulása nincs összefüggésben az idei nyárra jellemző extrém hőséggel.

A szumátrai orangutánok természetes élőhelyén, a trópusi vidékeken ugyanis az itthoninál jóval melegebb az éghajlat, ráadásul a kifutóban élő többi oráagután sem mutatta semmilyen jelét annak, hogy nem lenne megfelelő az elhelyezésük. A kifutót az állatkert 37 éve használják.

Hanga Zoltán szerint minden állatkerti kifutó kialakítása olyan, hogy az ott élő fajok igényeinek megfelelő körülményeket tudjanak biztosítani évszaktól függetlenül. A nyári kánikulák idejére ugyanakkor van külön protokollja is az állatkertnek, így például az orangutánoknál extra medencét alakítottak ki, és a falból előtörő vízsugarakat is bekapcsolták az állatok számára.

Az állatkert tájékoztatójából kiderül, hogy július és augusztus között 33 egyed halt meg, ami a teljes állatkerti populáció mindössze 0,5 százaléka. Ez az érték az elmúlt évek adataival összevetve nem kiugró, megegyezik a több éve stagnáló mortalitási rátával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!