Több ügyeletre köteleznék Pintérék az egészségügyi dolgozókat

2024. szeptember 4. – 07:04

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb pótolhatatlan segítők tűnhetnek el a műtőkből Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke szerint, ha kihirdetik azt a jogszabályt, amely átírja a munkaszervezési szabályokat – írja a Népszava.

A lap szerint a változásról szóló javaslatot a Magyar Orvosi Kamarához (MOK) juttatta el a Belügyminisztérium, a tervezet pedig szamizdatként terjed az ágazati érdekvédők között.

A tárca törvénymódosítási terve szerint az eddigi havi kettő helyett akár hatszor is kötelezhetőek lennének az ágazatban dolgozók ügyeletre.

A lap azt írja, hogy a többletmunka díjazását is drasztikusan visszavágja a javaslat. Soós Adrianna ugyanakkor a Népszavának azt mondta, hogy már most alig lehet kiállítani az ügyeleteket, ráadásul a műtőkben ezalatt is kemény munka zajlik.

Az éjszakai műszakokban sem adhatna a jövőben magasabb ügyeleti díjat a munkáltató, mint a délutániakban. Ha ez a változás megtörténik, akkor Soós Adrianna szerint tömegesen hagyhatják el a pályát például a műtéti asszisztensek, betegszállítók, laborasszisztensek. Az ő havi jövedelmükben ugyanis 50 vagy akár 200 ezer forintot is jelent az ügyeleti díj, amelyet most elveszítenének a tervezett szabályozással.

A tervezet szerint a jövőben beoszthatók lennének többletmunkára a várandósok, a kisgyermeküket egyedül nevelők is. Ha az ügyeletet hétvége vagy ünnepnap követi, akkor már nem járna a dolgozóknak azért pihenőidő.

Emellett az ebédidő nem számít majd bele a munkaidőbe, azt le kell dolgozniuk, azaz fél órával nő a munkaidejük. Két ügyelet között eddig 11 órás pihenő járt, most ezt is csökkenthetné 3 órával a munkáltató.

A Magyar Orvosi Kamara a javaslat visszavonását kéri – írja a lap.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!