A volt alkotmánybíró szerint a cigányság húzza le a magyar IQ-t

2024. szeptember 4. – 18:14

Másolás

Vágólapra másolva

Pokol Béla politológus-alkotmányjogász 2011 nyarától tavaly szeptemberig volt az Alkotmánybíróság tagja, azóta pedig, úgy tűnik, ChatGPT-zgetéssel és facebookozással tölti az idejét. Ez a két hobbi pedig nagyon érdekes eredményekre vezet, például arra, amiről a 444.hu írt cikket:

a március 15-én Magyar Érdemrenddel kitüntetett volt alkotmánybíró arról írt most, hogy a cigányság húzza le a magyar átlagos IQ-t.

„Ilyen okosak vagyunk. És ha stimmel a cigányság indiai származása, akkor az onnan magukkal hozott 82-es IQ a mi 99-es összes IQ-átlagunk csökkentését létrehozva – egymilliós létszámukkal számolva – még ezzel a csökkentéssel sem rossz” – ezzel a kommentárral posztolta Pokol két, a 2000-es évek elején megjelent kutatás eredményeit, amelyek az országok átlagos intelligenciaszintjével próbálták magyarázni a gazdasági növekedés és fejlettség mértékét. A számokat a poszt alapján a ChatGPT dobta Pokol elé.

A volt alkotmánybíró szalonrasszizmuson talán már egy kicsit túl is lépő gondolatmenete azt szeretné talán bizonyítani, hogy a „magyarok” valójában intelligensebbek az átlagnál, hiszen a legtöbb európai országban 99-es az átlag, nálunk viszont Pokol szerint a milliósra tippelt cigányság húzza le az átlagot. Ezt pedig arra a szintén nem túl tudományos gondolatra alapozza, hogy ha a kutatás szerint India átlagos IQ-szintje 82, akkor az egyes elméletek szerint Indiából származó cigányságé is ekkora.

Mint azt a 444 cikke kifejti, a kérdéses kutatásokat és szerzőit, Richard Lynnt és Tatu Vanhanent sokan kritizálták amiatt, hogy minden más társadalmi, gazdasági és politikai okot figyelmen kívül hagyva az intelligenciaszinttel próbálják magyarázni egy ország gazdasági sikerét. Pedig, ahogy számos akkori kritika kifejtette, az amúgy is sokat kritizált IQ-teszteken szerzett pontszám és annak országos átlaga inkább azt méri, hogy ott mekkora a középosztály, ami az ország ipari, gazdasági fejlettségétől függ. Az IQ-szint tehát inkább okozata, mintsem oka a gazdasági fejlődésnek. És biztos nem valami természetes, főként nem etnikai hovatartozáshoz kötött adottság.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!