A budapesti repülőtéren fogtak el a rendőrök egy kanadai börtönből szökött rabot

2024. szeptember 4. – 09:40

Másolás

Vágólapra másolva

Québec tartomány legveszélyesebb bűnözői között tartották számon azt a 32 éves, algériai-kanadai-magyar állampolgárságú férfit, akit a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai fogtak el szeptember 3-án azután, hogy azt az információt kapták a nemzetközi nyomozás során: a férfi repülővel Magyarországra érkezik – írja a Police.hu.

A 32 éves hármas állampolgárságú férfi még 2011-ben karddal hátba szúrt egy magyar férfit, aki belehalt. Y.Z. ekkor elmenekült ugyan a helyszínről, de később önként feladta magát. Emberölés miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték, aminek letöltését meg is kezdte. A börtönben azonban újabb, súlyos személyi sérüléseket okozó bűncselekményt követett el, így a kanadai hatóságok 12 évnyi letöltött börtön után megtagadták a feltételes szabadságra bocsátását. Az ezzel kapcsolatos meghallgatását követően dönthetett úgy, hogy megszökik.

A férfi aztán idén tavasszal Québec tartományból, Lavalból, a Kanadai Javító Szolgálat joghatósága alá tartozó Szövetségi Képzési Központból szökött meg. Nemzetközi körözést adtak ki ellene, és nagy erőkkel keresték.

A 32 éves Y.Z. a Magyarországra történő belépésénél testvére okmányával igazolta magát. A rendőrök a terminálon bilincselték meg, majd onnan állították elő a Repülőtéri Rendőr Igazgatóságra, ahol őrizetbe vették. A más nevére szóló igazolvány használata miatt közokirat-hamisítás miatt indult vele szemben büntetőeljárás. Kiadatásáról a későbbiekben döntenek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!