Egyelőre nem látni, mi lesz a budapesti Biodóm sorsa, de senki nem tesz bele pénzt

2024. szeptember 4. – 05:51

Másolás

Vágólapra másolva

Teljesen bizonytalan a fővárosi állatkert mellett szerkezetkész állapotban lévő, de öt éve befejezetlen Biodóm sorsa – írja a HVG.

A lap szerint a Biodóm ugyan ősszel helyt ad a World Press Photo kiállításnak, de a létesítmény nagyon messze van attól, hogy az eredeti tervek szerinti, tízezreket vonzó attrakció, pannon biopark legyen olyan látványelemekkel például, mint a cápák a több millió literes akváriumban.

A Hvg.hu szerint az sem biztos, hogy ebben a formában megnyílik valaha, hiszen a befejezéshez tízmilliárdok kellenének, pénz pedig nincs.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a lapnak azt mondta, hogy „jó pár tízmilliárd” forint kellene a szerkezetkész épület befejezéséhez, de „amikor a főváros sok tekintetben a napi túlélésért küzd, nincs pénze álomprojektekre, így javasoljuk, hogy ha az állam kezdte, az állam fejezze is be a Biodómot”.

Csakhogy a Hvg.hu szerint az állam, vagyis az Orbán-kormány is hasonlóan áll a kérdéshez, és nem akarja befejezni a létesítményt, nem akar többet költeni rá.

A Biodóm projektet még a fővároshoz tartozó állatkert előző igazgatója, Persányi Miklós lobbizta ki Tarlós István főpolgármestersége alatt, az eredeti felállás szerint a kivitelezést a kormány finanszírozta, a beruházást pedig az állatkert felügyelte. Aztán megcsúsztak a költségek, Tarlóst Karácsony Gergely váltotta, az épület pedig évek óta befejezetlenül áll.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!