Magyar Péter Szegeden: Nem azt mondom, hogy kolbászból lesz a kerítés

2024. szeptember 1. – 10:49

Magyar Péter Szegeden: Nem azt mondom, hogy kolbászból lesz a kerítés
Magyar Péter a Tisza Párt szegedi fórumán 2024. augusztus 31-én – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Hibáztunk, fogunk is hibázni” – mondta Magyar Péter szombat délután a Tisza Párt szegedi, az Erzsébet Ligetben tartott piknikjén, amelyen Radnai Márk alelnök és körülbelül száz érdeklődő vett részt. A pártelnök hozzátette, megpróbálják kétszer nem elkövetni ugyanazt a hibát. „Nem azt mondom, hogy kolbászból lesz a kerítés, vagy hogy mind az egymillió magyar, aki most külföldön él, haza fog jönni”, jegyezte meg, de szerinte lehetséges egy olyan országot teremteni, ahol „mindenki szívesebben dolgozik és könnyebben meggyógyul”.

„Mondják a DK-sok, hogy apad a Tisza. Ez nekünk nagyon jó, mert kibújnak a szigetek a víz alól” – így fogalmazott a Szegeder kérdésére a szentesi Tisza Sziget pultjánál álló hölgy, aki leginkább a közösségépítés miatt ment ki az újszegedi rendezvényre. A csongrád-csanádi kisváros az utóbbi időben gyakran bekerült a hírekbe, többek között a Horváth Mihály Gimnáziumért való tüntetés miatt, de az egészségügyben is vannak helyben gondok.

A szentesi Bugyi István Kórház „hosszú évek óta pusztításnak van kitéve” a nő szerint. Felidézte, volt ígérve egy műtőtömb, „annak a pénzét még Lázár idejében átvitték Vásárhelyre, Vásárhely így fölment, Szentes lepusztult. Nagy kínkeservesen átvette a kórházat a szegedi egyetem, és most már két osztály zárva van” – jegyezte meg, bár az SZTE állítja, a kettőből az egyik, a fül-orr-gégészeti ellátás nem szűnt meg.

A szülészeti osztály viszont már másfél éve nem működik, 50–80 kilométereket kell utazni a vajúdó nőknek. A szentesi nő arról is hallott történeteket, hogy a probléma állítólag két kisbaba halálát okozta. „Én Szentesen szültem mind a három gyerekünket, a lányaim nem tudom, hol fognak szülni” – mondta.

Jóval messzebbről, Tolna megyéből, Dombóvárról is érkezett a szegedi parkba két fiatal, akik elmondásuk alapján rengeteg tiszás eseményen voltak országszerte, sőt már tavasszal, az első adandó alkalommal jelentkeztek is a pártba. „Ez az egyetlen ellenzéki párt, aminek relevanciája van itt. Olyat eddig még senki nem csinált, mint Péter meg a Tisza Párt. Végre valaki mer változtatni” – mondta Bence a Szegedernek. A párt felhívására ő is megosztotta emailben az egészségügyben tapasztalt problémákat: lakóhelyén beomlott a rendelőintézet plafonja, az épület azon része teljesen használhatatlan.

A közösségi közlekedésen is lenne mit fejleszteni szerinte: „Olyan késések vannak néha, hogy értelmetlen elindulni. Múltkor mentünk Pestre, ami egy másfél órás út, és másfél óra késés is volt.”

„Soha nem fogom elfelejteni az estét, amikor megérkeztünk Szegedre. Eléggé rossz volt az összhang köztünk Nagy Ervin művész úrral, de végül befutottunk valahogy. Csodálatos látvány volt a Dóm tér”

– idézte fel kezdésnek Magyar Péter májusi kampányrendezvényüket, amelyen azt mondta, „Szegedben a tavasz, a fiatalság és a változás testesül meg”, és amely után a kínai kapcsolatokról, a köztévévitáról és Botka László polgármesterről is beszélt a lapunknak.

A politikus azt mondta, mostani szegedi tartózkodása alkalmával ellátogat majd a SZIN-re is, ahova szerinte minden szegedinek kötelező menni, de csak kíváncsiságból, mert „a kormányzati narratívával ellentétben” ők nem buliznak állandóan.

A Tisza Párt elnöke a közlekedésre áttérve szóba hozta a szombat reggeli, MÁV-val kapcsolatos problémákról szóló posztját, amelyre Lázár János építési és közlekedési miniszter úgy reagált, „hív a vasút, vár a Lázár”. A Tisza Párt elnöke reméli, nem a miniszter irodájában találkoznak, hanem elmennek egy bejárásra, „amihez egyébként gyáva volt Takács Péter egészségügyi államtitkár, vagy Pintér Sándor belügyminiszter, aki az egészségügyért és az oktatásért felel”. Magyar szerint Lázárról sok mindent el lehet mondani, de azt talán nem, hogy gyáva.

Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex
Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex

Az oktatásról is beszélt, megígérte, hogy hétfőn ott lesz Budapesten a Madách Imre Gimnázium kirúgott igazgatójáért szervezett tüntetésen. Ugyanakkor azt is megjegyezte, az ügy gumicsont, „még akkor is, hogyha kiállunk az igazgató, a tanári autonómia, és egy teljesen másfajta oktatáspolitika mellett”. Szerinte ez valójában nem a telefonokról szólt, hanem szándékosan hoztak egy olyan törvényt, ami ürügyet szolgáltat arra, hogy utána eltávolítsák az igazgatót. Mindemellett azt gondolja, hogy a telefonhasználatot szabályozni is kell, mivel függőségről van szó.

„Azt üzenem a Wesley-seknek is és a szegedieknek is, hogy álljanak ki az iskoláért és próbálják meg rákényszeríteni a Kormányhivatalt a döntése megváltoztatására, mert nem is végrehajtható ez a döntés”

– mondta Magyar kérdésünkre azzal kapcsolatban, hogy a szülők nem egész egy napot kaptak egy új iskola keresésére, miután az Iványi Gábor-féle Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség által fenntartott szegedi Wesley-iskolát törölték a nyilvántartásból. A politikus a szegedi önkormányzattól is elvárná, hogy álljon az iskola mellé, ha kell, anyagilag is segítve azt, de azt elismeri, hogy bonyolult ügyről van szó.

„Való igaz, hogy súlyos adóssága van az iskolát fenntartó alapítványnak, de ez sem lehet arra magyarázat, hogy két nappal tanévkezdés előtt közlik a szülőkkel, hogy vigyék a speciális fejlesztési igényű gyerekeiket más intézményekbe.” Az oktatással kapcsolatban még említette, éppen most ír Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak, hogy szeretne bejutni iskolákba.

A pártelnököt a szentesi klinikáról is kérdeztük, amiről azt mondta, a kormány által hirdetett családpolitikával szembemegy, ahogy az egészségüggyel bánnak. „Kevésbé lesz bátor egy olyan szülő, aki mondjuk Szentesen él, ha szülészet nincs, fül-orr-gégészet nincs, vagy gyermekorvosi ellátás nincs” – így nem fog több gyerek születni, ahogy a kormány szeretné. „Nem véletlen, hogy a fiatal orvosaink elvándorolnak Nyugat-Európába vagy akár távolabb. Nem elsősorban a fizetések miatt mennek el, hanem a munkakörülmények miatt.” Szerinte ezeket a problémákat már nagyon régóta kezelni kellett volna, és „nem lesz holnapután megoldás”, de azt megígéri, hogy a nehéz kérdésekbe bele fognak állni.

„Személyesen hoztam rossz politikai, magánéleti döntéseket. Bemegyek egy szórakozóhelyre, vagy nem megyek be egy szórakozóhelyre, vagy hogy tíz perccel korábban kijövök” – válaszolta a politikus, amikor a beszédében említett hibákra kérdeztünk vissza. Hogy a Tisza Pártnak mi volt eddig a legnagyobb hibája, arra azt mondta, reméli nem volt ilyen, ha lett volna, akkor nem értek volna el 30 százalékot.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!