A volt fideszes polgármesterjelölt került a kirúgott iskolaigazgató helyére Jászapátiban

2024. augusztus 28. – 09:30

Másolás

Vágólapra másolva

Három héttel azután bocsátották el indoklás nélkül a Jászapáti Általános Iskola igazgatóját, hogy Mészárosné Vas Márta lemondott szakmai vezetői megbízatásáról a tankerületben. Ezután ő került az iskola igazgatói székébe, írja a Népszava. Mészárosné Vas Márta 2024-ben és 2019-ben is indult a Fidesz–KDNP támogatásával a Jászapátihoz közeli Jánoshidán a polgármesteri székért, de mindkétszer kikapott.

Mészárosné Vas Márta a Jászberényi Tankerületi Központ szakmai vezetője volt, július 17-én mondott le. Az iskola korábbi vezetőjét, Tavasz Ferencet pedig augusztus 6-án mentette fel a Belügyminisztérium indoklás nélkül, így nem tölthette ki a ciklusát.

Amint lejárt Mészárosné Vas Márta felmondási ideje a tankerületnél, a Jászapáti Általános Iskola azonnal alkalmazni kezdte.

Először igazgatóhelyettessé nevezték ki. Ennek az volt az oka, hogy igazgatói pályázatot évente kétszer, a tavaszi és az őszi eljárási időszakban lehet benyújtani. Amíg nincs eredményes pályázat, addig az igazgatóhelyettes vezeti az intézményt.

Az iskolaigazgatók indoklás nélküli leváltását mondhatni bevett megtorlási módszerként alkalmazza a Belügyminisztérium. A Jászapáti Általános Iskola korábbi igazgatója, Tavasz Ferenc tagja a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ). Totyik Tamás, a PSZ elnöke azt mondta a lapnak, a kormány a tantestületek által támogatott igazgatók leváltásával torolja meg a korábbi iskolai tiltakozásokat, sztrájkokat, polgári engedetlenséget. Szerinte precedenst akarnak teremteni, hogy a többi igazgató is féljen: „Így jár, aki nem a hatalom érdekei szerint cselekszik” – mondta a PSZ elnöke, aki szerint az indoklás nélküli döntés elfogadhatatlan.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!