Megérkezett a felhőszakadás: villám csapott egy házba Budakalászon, Tolnán villámárvíz volt, a Bükkben pedig jég is esett

2024. augusztus 17. – 14:28

Másolás

Vágólapra másolva

Villámcsapás következtében kigyulladt egy családi ház Budakalászon, a Rigó utcában, közölte a katasztrófavédelem. A tetőszerkezet mintegy 80 négyzetméteren égett. A szentendrei hivatásos és a pomázi önkormányzati tűzoltók két gázpalackot hoztak ki az épületből. A rajok négy vízsugárral oltották el a lángokat.

Nyugatról keletre záporok, zivatarok vonulnak át az országon, amik Budapesten rövid ideig tartó felhőszakadást is eredményeztek. A HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán azt írta, hogy nagyon gyorsan pattannak ki az újabb cellák. A zivatarokat viharos széllökés (60-90 km/h), jégeső (2-4 cm) és intenzív csapadék (10-25 mm) kísérheti. De rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék is lezúdulhat veszteglő zivataroknál (25-30 mm).

Az Időkép cikke szerint délután 14 óráig Budakeszin már 24 milliméter eső esett. Tolnán kisebb villámárvíz alakult ki a hosszan tartó aszály után, a Bükk fölött kialakult viharhoz pedig az eső mellett jégeső is társult, a meteorológiai oldalon számos videót is közzétettek ezekről.

Az előrejelzés szerint szombaton nyugatról nedves légáramok érkeznek Magyarország fölé, ezért sok helyen az eddigi napoknál valamivel hűvösebb, erősen felhős időre és zivatarokra, néhol hosszabb esőkre kell számítani. Azért így is kisüt majd a nap, és lényegében az egész országban 30 fok fölött lesz a hőmérséklet, Győrben 32, Budapesten 33, Miskolcon 32 fokra lehet számítani.

A kánikulát nem az egész ország ússza meg, sőt, szinte biztos, hogy megdől a 37 fokos országos napi melegrekord: a déli országrészre nyugaton és keleten sem jut annyi csapadék, a hőmérséklet a 38-39 fokot is elérheti. Pécs és Szeged környékén 37-38, Kecskeméten és Debrecenben 35 fok várható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!