Három nap után elbontották a sajtófotó-kiállítást Debrecenben

2024. augusztus 17. – 14:56

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztus 13-án nyitották meg Debrecenben a Magyar Sajtófotó Kiállítást, a köztéri kiállítást eredetileg szeptember 8-ig tekinthették volna meg a debreceniek. Péntek este, a kiállítás harmadik napja után viszont azzal hívták fel Bánkuti Andrást, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége fotóriporteri szakosztályának elnökét és a kiállítás kurátorát, hogy a kiállítást elbontják, és jelen kellene lennie, hogy felügyelje a pakolást.

Bánkutinak és a Debreciner érdeklődő újságírójának sem mondta el senki, hogy miért kell elbontani a kiállítást, amire nem volt még példa annak 42 éves története során, még az államszocialista időkben sem. A kiállításért felelős Főnix Rendezvényszervező Központ az önkormányzathoz irányította az érdeklődőket, ahonnan nem jött válasz. A Hvg kérdésére később Papp László fideszes polgármester hivatala a Debreceni Virágkarnevál iránti hatalmas érdeklődéssel és ezzel összefüggő biztonságtechnikai okokkal indokolta a bontást. A hivatal közölte, elnézést kér a sajtófotó kiállítás irányt érdeklődőktől, de a virágkarneválra látogatók biztonságát tekintik elsődlegesnek.

Bánkuti András a Debrecinernek elmondta, hogy a Magyar Sajtófotó Kiállítás 42 éves történetében még sosem zárták be a kiállítást. A 80-as években a szocialista vezetés egyszer odáig ment el, hogy három képet, köztük két díjnyertes fotót aggályosnak talált és kiszedetett a kiállított képek közül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!