Több őz is belefulladt egy tataházai hígtrágya-tározóba

2024. augusztus 15. – 11:29

Másolás

Vágólapra másolva

Tataháza külterületén, az 55-ös főút közelében van egy 70 méter átmérőjű, közel 8 méter mély hígtrágya-tározó, amibe az elmúlt héten több őz is belepusztult, írja a Bácsalmási Hírek.

Beszámolójuk szerint augusztus 8-án egy őzbak felkutatása során egy vadőr talált rá a tározóban fuldokló két élő és hat elpusztult őzre. Az állatokat a Bácsalmás Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság emberei mentették ki. A keresett őzbak addigra sajnos belefulladt az iszapos ingoványba. Egy nappal később újabb őz tévedt a tározóba, akit sikerült kimenteni. Augusztus 12-én egy élő és egy elpusztult őzet emeltek ki, illetve további két koponyát találtak. Augusztus 14-én pedig egy újabb őzet sikerült megmenteni.

A Felsőszentiváni Vadásztársaság becslése szerint csak az elmúlt hét során keletkezett kár meghaladja a 4 millió forintot. Weisz István elmondása alapján a probléma nem új keletű, és attól tartanak, hogy az évek során számos állat eshetett áldozatul a nem megfelelően védett, nem elhatárolt létesítménynek.

A tározó tulajdonosa, a Pápai Hús Kft., a cég állítása szerint a létesítmény minden jogszabályi előírásnak megfelel, engedélyezett, ezért nem áll szándékukban azt felszámolni, betemetni. Megoldási javaslatuk egyelőre csak a vadriasztók kihelyezésére korlátozódik, de azt ígérték, hogy utánajárnak az ügynek.

Tataháza Községi Önkormányzat jegyzője, Vörös Róbert a lapnak elmondta, hogy az önkormányzat próbált lépéseket tenni a probléma megoldására, de a tulajdonossal nem sikerült érdemben kommunikálniuk. A jegyző szerint korábban volt kerítés a terület körül, ennek azonban ma már nyoma sincs.

A Vadászati Kamara és Tataháza Községi Önkormányzat is segítséget ígért az ügy megoldásában. A fő károsult, a Felsőszentiváni Vadásztársaság pedig jogi úton is próbál eredményt elérni, ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!