Félmilliárdot zsebelt be egy KDNP-s politikushoz kötődő szervezet turizmusfejlesztésre, de semmi nem valósult meg

2024. augusztus 14. – 07:58

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány éve egy átlagos, évi pár millió forintból működő Hajdú-Bihar megyei kulturális civil szervezetet átvett egy ifjú KDNP-s EU-s pályázati szakértő, majd a szervezet nem sokkal később 500 milliót nyert EU-s pályázaton. A Hajdúsági Fiatalokért Kulturális Egyesület (HAFKE) turizmusfejlesztés címén kapta a pénzt, kisvasutas élményparkot kellett (volna) építeniük ugrálóvárral, csúszdával, étteremmel.

Csakhogy a projektből nem lett semmi, a HAFKE elérhetetlen, a vezetése pedig lecserélődött – írja a 444, amely feltárta a sztorit.

A lap szerint a civil szervezet egykori elnöke, Szajbert Ákos mára eltűnt a közéletből, és pályázatokkal foglalkozó civil állásából is távozott. A lap kiderítette, hogy befuccsolt pályázat történetében feltűnő emberek közül egyvalaki van, aki azóta is a posztján van: egy debreceni KDNP-s képviselő, Korbeák György, a megyei fejlesztési ügynökség ügyvezetője.

A pénz nagy részét „céltól eltérő felhasználás” miatt már visszavette az állam, 21 milliót a mai napig követel rajtuk.

A 444 megkereste S. Józsefet, aki 2019 és 2023 között a HAFKE vezetője volt papíron, és aki a közbeszerzési dokumentációkban kapcsolattartóként szerepel névvel, elérhetőséggel. Ő telefonon azt mondta, szerinte tévedés, hogy őt nevezik meg a dokumentumok, mert ő ilyesmivel akkor sem foglalkozott, amikor még benne volt az egyesületben. Azt állította, nem volt rálátása a beruházásra, így nem tud segíteni abban, hogy mi történt akkoriban a projekttel.

A lap mások mellett Szajbertet is megkereste, aki azt válaszolta, hogy hét éve kilépett a HAFKE-ból, „az említett projekt tervezésig jutott el, és nem lett megvalósítva, de a részleteket nem tudom, mert én csak a projekt elejéig voltam elnöke, tagja az egyesületnek”. Azt is írta, hogy nem igazán emlékszik a részletekre.

A lap Korbeák Györgyöt is megkereste, aki azt írta, azért nem valósult meg a projekt, mert „az engedélyezési eljárás, kiviteli terv és közbeszerzés lefolytatása elhúzódott”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!