Több diák panaszkodott a tanár szexista megjegyzései miatt, mégis a problémát jelzőket lehetetlenítették el

2024. augusztus 13. – 09:23

Több diák panaszkodott a tanár szexista megjegyzései miatt, mégis a problémát jelzőket lehetetlenítették el
A Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium és Technikum épülete – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A budapesti Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium és Technikum egyik tanárának szexista viselkedésére több diák is panaszkodott, az iskola mégis az ügyet jelző tanárt és szociális munkást lehetetlenítette el – értesült a Telex több forrásból.

Az érintett tanár két és fél évig tanított az iskolában. Forrásaink szerint már az előző tanévben több panasz érkezett rá. A tanár osztályfőnök is volt, egy tizedikes osztályt vett át. Beszéltünk egy diákkal, aki az osztályába járt. Lapunknak azt mondta: korábban is tanította őket, nem akarták, hogy ő legyen az osztályfőnökük. Elmondása szerint a tanár nagyon vallásos volt, és megpróbálta a nézeteit rájuk erőltetni.

„Azt mondta, imádkozik értünk, és az önmegtartóztatás a legbiztonságosabb védekezés. Azt kérte, ha véletlenül valamelyikünk teherbe esne, ne menjünk abortuszra.”

A diák többször is jelezte a problémát szüleinek, akik szintén felháborodtak a tanár kijelentésein, de nem tudtak mit kezdeni a helyzettel.

Információink szerint volt olyan osztály, ahol a tanár egy abortuszról szóló filmet vetített le az órán. A lapunknak nyilatkozó diák szerint a tanár sokszor az alapján osztályozott, ki mennyire fejlett testileg. Illetve a korábbi kilencedikeseknek megjegyezte, hogy mennyit változott a testük. „Rendszeresen kicsimnek és babámnak hívott minket, lekezelően beszélt velünk” – mondta a diák. Többen panaszkodtak arra is, hogy a tanárnak merevedése volt az órán.

A diákok elmondták a történteket az iskola egyik tanárának, aki a 2023–2024-es tanévben lett gyermekvédelmi felelős, és az iskolában dolgozó szociális segítőnek is. Ők jelezték a panaszokat a munkaközösség vezetőjének, majd beszéltek az osztályfőnökökkel, az érintett tanárral és az igazgatóval is.

A tanár és a szociális segítő azt kérték, a gyerekek írjanak listát arról, miért érzik rosszul magukat a tanár társaságában. Ezeket osztályonként összesítették, a 30-ból nyolc osztály írt panaszokat, de nem tanított minden csoportban az említett pedagógus. A lapunknak nyilatkozó diák azt mondta: náluk a 25-ből nagyjából 15-en írtak negatív véleményt. A panaszok alapján a diákok például azt sérelmezték, hogy a tanár rájuk erőlteti a vallást, azt kéri tőlük, hogy templomba járjanak és gyónjanak, sokszor kivételez azokkal a lányokkal, akik nőiesebbek, szexista, ellenzi a fogamzásgátlót. Néhány szülő is írt panaszt, volt, aki azt írta: a gyereke hetek óta retteg az órákon vetített filmektől, „nem akar bemenni az abortuszos órákra”.

A tanár és a szociális segítő az összegyűjtött panaszokat továbbította az igazgatónak. Ezután idén január végén összehívtak egy megbeszélést, amin részt vett az egyik igazgatóhelyettes, az igazgató, a bepanaszolt tanár, és a panaszt tevők is. A megbeszélésen a tanár minden vádat tagadott. A megbeszélés eredménye az lett, hogy mindenkinek kiosztották a feladatát a következő két hétre. Az igazgató vállalta, hogy meglátogatja a bepanaszolt tanár óráját, volt, aki azt ígérte, beszél az osztályfőnökökkel.

Végül az érintett tanár az összehívott megbeszélés után három nappal azonnali hatállyal felmondott a tankerületnél.

Lapunknak a tanár osztályába járó diák azt mondta: csütörtökön volt még egy osztályfőnöki órájuk, ott a tanár elmondta, mennyire büszke rájuk. Aztán az osztálycsoportba írta ki, hogy felmondott, de imádkozik értük. A diákok nem tudták, miért távozik a tanár, indoklást nem kaptak.

Mivel a panaszok a szociális segítőn keresztül a kerületi gyermekjóléti szolgálathoz is eljutottak, ők eleget téve jelzési kötelezettségüknek, továbbították a problémát a tankerület vezetőjének. A történtek után mind az iskola vezetése, mind a gyermekjóléti szolgálat vezetése indokoltnak tartott egy megbeszélést. Ezen tudta meg a gyermekjóléti szolgálat vezetése, hogy az érintett pedagógus felmondott, és belső vizsgálatot rendeltek el az iskolában. Ennek idejére az igazgató azt kérte, hogy a szociális segítő ne menjen be az iskolába. Az iskolában dolgozó szociális munkás nem a Jaschik alkalmazottja, hanem a területi szociális és gyermekjóléti szolgálaté.

Február 12-én egy fegyelmi tanács kezdte el vizsgálni az ügyet, a munkáját március 6-án fejezte be. A vizsgálat azt állapította meg, hogy a panaszt tevő szociális segítő és tanár hiába tudtak a problémákról, nem jelezték a bajt tavaly szeptembertől egészen idén januárig. A vizsgálat alapján semmilyen bizonyítékot nem tudtak felmutatni a vádakra, de azt az iskola vezetése is elismerte, hogy voltak, akik szexistának és bántónak tartották a tanár megjegyzéseit. Az abortuszról szóló filmről a vizsgálat azt állapította meg, hogy a tananyaghoz kapcsolódó dokumentumfilm volt.

Az igazgató a történtekre hivatkozva nem engedte a korábbi szociális segítőt visszatérni az iskolába, másik szociális segítőt kért.

A késői jelzésnek ellentmond, hogy információink szerint a szociális segítő már tavaly év elején megkereste az igazgatót a tanár viselkedése miatt, és egy osztályfőnök már tavaly márciusban jelezte a problémát az igazgatóhelyettesnek, sőt, segítséget is kért annak megoldásában. Az iskola vezetése tehát tudott arról, hogy a tanárral gondok vannak. A lapunk birtokába jutott információk szerint az igazgatóhelyettes levélben válaszolt az osztályfőnöknek, amelyben említi, hogy a tanárral már többször beszélt arról, milyen témákat vihet be a tanterembe, és mit nem (család, hit, magánélet, saját problémák). Az igazgatóhelyettes azt is megígérte, hogy újra elbeszélget a tanárral.

Nem csak a szociális munkást lehetetlenítették el az intézményben, a panaszt tevő tanár ellen fegyelmi eljárás indult. A végén fegyelmi megrovást kapott, igaz, ezt később a tankerület visszavonta. A tanár munkaviszonya ennek ellenére megszűnt, ugyanis határozott idejű szerződése volt, ami július 31-én járt le. Az igazgató már áprilisban megmondta neki, hogy nem fogják meghosszabbítani a szerződését, ezt azzal indokolta, hogy egy gyesen lévő kolléga visszamegy tanítani, így nem lesz rá szükség. Információink szerint a gyesen lévő kolléga legkorábban januártól mehet vissza az iskolába.

Nagyon sok diák nem értett egyet a tanár ellehetetlenítésével. A tanárnak kilencedikes osztálya is volt, a diákok ezért sem számíthattak rá, hogy nem hosszabbítják meg a szerződését. A diákok petíciót indítottak a maradásáért, amit 540-en írtak alá. Több diák is névvel vállalta a véleményét, például azt írták:

  • Igazságtalan, hogy a jól tanító, fiatal és megértő tanárokat, akik a diákokat segítik, előbb rúgják ki.
  • Szüksége van a diákoknak egy ennyire segítőkész és kedves tanárra, aki nem csak jól tanít, de feltétel nélkül meg is bízhatnak benne. Kevés másik tanárról mondható el ez ebben az intézményben.
  • Úgy vélem, hogy jogtalanul szeretne megválni az iskola az egyik tanárától, ami a diákok számára is jelentős hátrányt jelentene.

Információink szerint a diákokat nem tájékoztatták sem arról, hogy a szociális segítő már nincs az intézményben, sem arról, hogy a panaszt tevő tanárnak miért kell távoznia.

Az ügyben megkerestük az iskola igazgatóját, akit telefonon sikerült elérnünk, de azt mondta, nem szeretne nyilatkozni. Elértük telefonon a bepanaszolt tanárt is, azt szerettük volna megtudni, miért hagyta ott azonnali hatállyal az iskolát, és mit szól a diákok által felhozott vádakra. Azt válaszolta, nincs erről álláspontja. Az iskolát fenntartó Dél-Pesti Tankerületi Központ vezetője, Tóth Endre válaszolt megkeresésünkre. Megerősítette, hogy két kolléga jelezte a problémát, az igazgató ezért belső egyeztetést kezdeményezett. Az egyeztetésen meghallgatták az érintetteket, ez után a tanár azonnali hatállyal beadta a felmondását.

„A belső vizsgálatot követően megállapították, hogy a zaklatás ténye nem került bizonyításra. A tanár nem áll alkalmazásban a tankerület más iskolájában.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!