Őrsi Gergely tényleg kilépett az MSZP-ből

2024. augusztus 6. – 07:47

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hónappal azután, hogy bejelentette kilépési szándékát, a múlt héten beadta írásos lemondási nyilatkozatát és kilépett az MSZ-ből Őrsi Gergely II. kerületi polgármester. Az Indexnek Őrsi megismételte véleményét, amely szerint az önkormányzati munkában nincs helye pártpolitikának. „2019 óta, amióta polgármester vagyok, nem írtam le pártnevet, nem politizáltam pártpolitikusként. Az elveim és a korábban vallott értékeim megmaradnak” – mondta a lapnak Őrsi.

A tagságból sok járulékos haszna nem származott, a kampányához anyagi támogatást nem kapott. Az Indexnek Őrsi azt mondta, kilépése nem a párt elleni demonstratív kritika. Szerinte az MSZP számára nem nagy vérveszteség az ő távozása, mert nem vállalt fontos szerepet a pártban.

Őrsi a 24.hu-nak korábban azt mondta, a pártpolitikából az is kiábrándította, hogy amikor a Fidesz meghozta azt a szabályt, hogy a polgármesterek helyett pártlisták alapján áll össze a fővárosi közgyűlés, akkor „mindegyik párt azon nyomban elkezdett alkudozni”. „Ez nekem óriási csalódás volt” – mondta. „Nem szerettem volna a fővárosi közgyűlés tagja lenni, ne legyen félreértés, de most kizárólag pártpolitikai alapon kerültek be oda a képviselők”. Mint mondta, azért is ódzkodik a pártpolitikától, mert „az ellenzék már többet beszél arról, hogy ki kivel fog össze, mint a várost, országot érintő ügyekről. Ez nekem egyre kiábrándítóbb”.

Őrsi Gergely 2019 óta vezeti a kerületet, június 9-én a szavazatok 69,72 százalékát begyűjtve nyerte meg a kerületi polgármester-választást. A fideszes Dombi Rudolf csak 28,09 százalékot ért el. Őrsinek (aki az MSZP mellett a DK, a Momentum, a Párbeszéd-Zöldek és az LMP támogatásával indult a választáson) a következő öt évben a közgyűlésben is kényelmes többsége lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!