Nem kapnak állami támogatást, maguk építtetnének lakóotthont súlyos fogyatékkal élő felnőtt gyerekeiknek

2024. augusztus 6. – 08:38

Másolás

Vágólapra másolva

„Ahogy az ember idősödik, akkor lekezd gondolkozni, hogy mi lesz vele, ha én már nem leszek, mi lesz vele, ha én már nem tudom ellátni” – mondta az RTL-nek Schilling Magdolna, aki 36 éve, fia ötéves kora óta egyedül neveli súlyosan, halmozottan fogyatékkal élő fiát. A Pestújhelyen élő Schilling Magdolna többedmagával tíz éve keresi a lehetőségét annak, hogy felnőtt, segítségre szoruló gyermekeik számára megfelelő környezetet teremtsen, de a budapesti intézményekbe nem szeretné vinni gyermekét, 200-300 kilométer távolságra pedig nem költöztetné el.

Az érintett szülők korábban bíróságon próbálták elérni, hogy felnőtt gyerekeiket támogatott otthonban, vagyis kis létszámú, családias hangulatú, egyéni igényekhez igazodó helyen tudják elhelyezni, de ehhez nem kaptak állami támogatást, mert a Kúria szerint bár az állam adhatna ilyet, csak akkor köthető ez ki, ha a gazdadági helyzet engedi, márpedig a régióban nem egyelőre nem engedi. Ezután a szülők úgy döntöttek: egy alapítvánnyal összefogva saját maguk gyűjtik össze a pénzt. A lakóotthont Zuglóban építenék fel egy elhagyott, füves területen, melyről már tárgyalást folytat az alapítvány és a kerületi, illetve a fővárosi önkormányzat, és szóbeli megegyezés is történt.

Csakhogy az épület felépítésére sem áll még rendelkezésre az összeg, a szülők ezért gyűjtésbe kezdtek az alapítvánnyal. 300 millió forintra lenne szükségük a ház felépítésére, melyben kezdetben hatan laknának, de idővel ezt bővíthetnék is.

„Az emberi méltóságot kicsit hátrányba helyező ellátási formák vannak többségében jelenleg. Azt gondolom, hogy van sok jó kezdeményezés, sok jó irány, de ezt folytatni kell, és a támogatott lakhatás pont egy ilyen, ami ezt a nagyon emberközpontúságot szeretné kihangsúlyozni, és azt, hogy a súlyosan halmozottan fogyatékos emberek is a társadalom teljes értékű tagjai” – mondta az RTL-nek Simonics Benjámin, az alapítvány projektvezetője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!