Ételmérgezést kaptak a debreceni BMW-gyáron dolgozó vendégmunkások

2024. augusztus 6. – 17:07

Másolás

Vágólapra másolva

Ételmérgezést kapott több vendégmunkás július végén, akik a debreceni BMW-gyár építkezésén dolgoznak, írta a Debreciner. A helyi lap szerint a konténervárosban lakó török munkásokat a Synergy Construction Hungary Kft. építővállalat foglalkoztatja.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGyK) jelentéséből derült ki, hogy egy Hajdú-Bihar vármegyei építkezésen járvány ütötte fel a fejét konténerszálláson lakó munkások között. Ez igazolta a Debreciner saját értesüléseit, amelyek arról szóltak, hogy a BMW-gyáron dolgozó török vendégmunkások az érintettek. A jelentésben azt írják, hogy július 20-án kezdődött a járvány, összesen 564 fő lehetett érintett.

Ebből 39 vendégmunkás betegedett meg, három ember székletmintájából Enteroinvazív és Enteropatogén E.coli baktérium általi fertőzést is kimutathattak.

A NÉBIH tájékoztatója szerint a kórokozó emberi vagy állati ürülékből származhat. Az általa okozott fertőzés tünetei megfelelnek a Hajdú-bihari esetnél tapasztaltakkal. Ez okozhatta a lázzal, hányással, hasmenéssel és hasi görcsökkel járó járványt. Az NNGyK azt írta, az összes érintett a konténervárost kiszolgáló konyhán evett megbetegedésük előtt. A konyha mintegy 600 adag ételt készít, ezt a helyszínt is vizsgálják.

A kormányhivatal népegészségügyi osztálya is vizsgálatot indított. Ebből derült ki, hogy a konténervárosba bevezetett ivóvíz miatt betegedhettek meg a munkások. 16 db ivóvízmintát vettek a vendégmunkások ivóvíztartályaiból és vezetékes vizéből.

„Az eredmények egy esetben sem felelnek meg az ivóvíz minőségi követelményeinek” – írta az NNGyK.

Ezen kívül a vizsgálatok során 43 további esetet rögzítettek, ahol felmerült különböző védőoltással megelőzhető fertőző betegségek gyanúja.

A Synergy Construction nem reagált a Debreciner megkeresésére. A BMW azt közölte, tudnak az alvállalkozójuknál történt incidensről. Azt írták, a Synergy már együttműködik a hatóságokkal az ügyben. Az Országos Mentőszolgálat egyelőre annyit osztott meg a debreceni lappal, hogy egy férfit szállítottak kórházba rosszullét miatt.

2020-ban a koronavírus-járvány alatt a Debreciner beszámolt egy másik tömeges fertőzésről is, amelyben a Synergy volt érintett. A cég tiszaújvárosi konténervárosában 242 dolgozó lett covidos, a helyszínt járványügyi gócponttá nyilvánították.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!