IDEA: A kormánypártok 2022-es szavazóinak 10 százalékát szipkázta el a Tisza Párt

2024. augusztus 5. – 09:37

Másolás

Vágólapra másolva

A 2022-es választáson a Fidesz–KDNP-re szavazók 10 százaléka a Tisza Pártra szavazott a június 9-i EP-választáson – derül ki az IDEA felmérésből. A június 19. és 27. között végzett kérdőíves felmérésen arra kérték a válaszadókat, árulják el
aktuálisan érvényes (tehát már az EP-választások utáni) pártpreferenciáik mellett azt is, hogy milyen szavazói viselkedést mutattak a 2022-es országgyűlési és az idei évi európai parlamenti választásokon.

A válaszok alapján a kormánypártok meg tudták tartani a két évvel ezelőtt rájuk szavazók nagyjából négyötödét, bár 6 százalék átpártolt más pártokhoz, 5 százalék pedig nem szavazott.

Ábra: IDEA
Ábra: IDEA

A Tisza Párt ennél sokkal nagyobb arányban szipkázta el az ellenzéki szavazókat: a 2022-ben az összefogásra szavazók 47 százaléka idén már Magyar Péter pártjára szavazott, csak negyede szavazott az EP-választáson a DK–MSZP–Párbeszéd Zöldek közös listájára.

A Tisza Párt szavazótáborának 43 százaléka 2022-ben még az összefogást támogatta, 28 százalékuk pedig nem vett részt az utolsó országgyűlési választáson. Magyar támogatóinak 16 százaléka mondta azt, hogy 2022-ben a Fidesz–KDNP-re szavazott.

A Tisza-szavazók választói viselkedése a 2022-es országgyűlési választáson – Ábra: IDEA
A Tisza-szavazók választói viselkedése a 2022-es országgyűlési választáson – Ábra: IDEA

Az Idea június második felében végzett felmérése szerint egyébként akkor a hazai felnőtt népesség 23 százaléka szavazott volna a Tisza Pártra egy esetleges országgyűlési választáson, tehát a Tisza támogatottsága az EP-választások után növekedett egy kicsit. Az elemzés szerint ez annak köszönhető, hogy a párt június 9-i szavazói az esetek 95 százalékában egy országgyűlési választáson is hasonló döntést hoztak volna, miközben a párt támogatói között június második felében már olyanok is akadtak, akik az EP-választáson még nem voltak Tisza-szavazók.

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2024. június 19. és június 26. között vette fel online kitölthető kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére iskolai végzettség, életkor, nem, településtípus és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozás során a különböző internet- és közösségi oldal felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. A 1500 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,3 százalékpont.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!