Nem tudott repülni a dunántúli gólyafióka, felnyitották a gyomrát, 380 gramm gumiszalagot találtak benne

2024. július 31. – 20:18

Másolás

Vágólapra másolva

380 gramm keskeny gumiszalagot kellett kiműteni egy már majdnem felnőtt gólyafióka gyomrából a Sóstó Vadvédelmi Központban – írták ki a Facebookra. A fióka hatfős gólyacsaládjából rövid időn belül négyen haltak meg különböző természetvédelmi problémák miatt.

A központ szerint a megfigyelt gólyacsalád fészkében eredetileg négy fióka volt. Mikor már majdnem felnőttek, az egyik szülő áramütésben elpusztult. Az életben maradt szülő tovább etette őket, de egyik napról a másikra a négy fiókából kettő szintén meghalt.

A két, életben maradt fiókából az egyik látszólag jól volt, a másik viszont kirepült, de nem tudott visszarepülni a fészekre. Többször befogták és megpróbálták újra és újra elengedni, mert nem látszott, hogy komoly baja lenne. Két napon keresztül halakat is kapott eleségként, de ezeket folyamatosan kiöklendezte. Nagyon legyengült, így bevitték.

A vizsgálat során a gólya hasán, a térde mellett két sebet találtak, a hasa tömör tapintású volt. Megröntgenezték, és észrevették, hogy oda nem illő dolgok vannak a gyomrában. Azonnal megműtötték, és 380 gramm keskeny gumiszalagot távolítottak el a gyomrából. A sóstói központ munkatársai azt írták: „Sok mindent találtunk már állatokban, de ez talán az egyik legdurvább ilyen esetünk.”

Később kiderült, hogy az állat ugyan felépülni látszott, de végül elpusztult. A Blikk megkereste az üggyel kapcsolatban a Sóstó Vadvédelmi Központot, amelynek vezetője, Csete Gábor azt mondta: „Gyakran tesznek le szemetet illegálisan az erdőszélekre, ez pedig iszonyatos mértékben károsítja az élővilágot. Az állatok széthurcolják a szemetet, emellett az időjárás is dolgozik, ám nem csak az illegális lerakók okozzák ezeket a problémákat. A szeméttelepeink nincsenek lefedve, rengeteg madár jár rá, itt keresik a szerves hulladékot, de ezzel együtt rengeteg műanyagot visznek be a szervezetükbe is, sőt! Szinte nincs olyan fészek, ahol ne lenne alapanyag valamilyen hulladék.”

Csete szerint a fiókát a szülője etethette meg a gumiszalaggal, amit egy illegális lerakóhelyről vagy lefedetlen szeméttelepről szedhetett össze, és amit valószínűleg siklónak nézett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!