Ezek Orbán Viktor tervei 2050-ig

2024. július 27. – 16:12

Másolás

Vágólapra másolva

Szokásától eltérően Orbán Viktor az idei tusnádfürdői beszédében nemcsak a világ állapotát elemezte, de vázlatosan ismertette egy kb. 2050-ig szóló program néhány konkrét elemét is. A kormányfő szerint 500 éve nem látott változás zajlik a világban, „világrendszerváltás” van, és ehhez Magyarországnak is alkalmazkodnia kell.

A „nagystratégiának” nevezett terv alapját azok a kis stratégiák jelentik, amelyek 2030-ig már felvázoltak különböző terveket. A nagystratégia kidolgozása Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatójának a feladata lesz – derült ki a miniszterelnök szavaiból. A kormányfő szerint a tervek nyelvezete még túlságosan értelmiségi, kell még jó fél év, hogy érthető legyen mindenki számára. Orbán azért néhány elképzelést elmondott a tusványosi fesztivál nézőközönségének.

  • Kapcsolat kelettel és nyugattal egyaránt – A konnektivitás jegyében a keleti és nyugati világgazdasággal is kapcsolatban kell maradni. Nem szállunk be a kelet elleni háborúba, technikai, kereskedelmi blokkosodásba, hanem önálló utat fogunk járni.
  • Nemzeti bajnok vállalatok, és a kis- és középvállalkozások megerősítése – Az elmúlt években egy piramist építettek fel, aminek a csúcsán a magyar nemzeti bankszektor, energiaszektor, élelmiszeripar, mezőgazdasági alapanyag termelés, informatikában, távközlés, média, építőipar, ingatlanfejlesztés, a gyógyszeripar, a hadiiparban, a logisztika az egyetemi tudásipar áll. Ezek alatt vannak a hazai kis- és középvállalkozások: 2010-ben 3 ezer kkv volt, most 15 ezer. A miniszterelnök azt ígérte, nagy programot indítanak a kis- és középvállalkozásoknak, ha béke lesz.
  • Az államadósság csökkentése, inkább mi hitelezzünk másoknak – A pénzügyi függetlenségünket erősíteni kell, ezért az adósságunkat nem az 50-60, hanem a 30 százalék közelébe kell levinni. Regionális hitelezőként kell megjelennie Magyarországnak.
  • Termelésközpontú gazdaság – Nem szabad átváltanunk szolgáltatásközpontú gazdaságra. A szolgáltatószektor fontos, de meg kell őrizni a termelőközpont jellegét Magyarországnak, mert a hazai munkaerő csak itt találhat száz százalékos foglalkoztatást. A Nyugat hibáját nem szabad elkövetni, hogy bizonyos termelő munkákat vendégmunkásokkal végeztet el, „mert már derogál a bennszülötteknek bizonyos munkákat elvégezni”. Ha ez bekövetkezik Magyarországon, az egy olyan társadalmi bomlást indít el, amit nehéz lesz megállítani.
  • Demográfiai önfenntartás, a családtámogatás megduplázása 2025-ig – Orbán szerint 2035-re demográfiailag önfenntartónak kell lennünk, 2025-ben a gyerekek után járó adókedvezményt valószínűleg nem egy, hanem két lépésben, de egy év alatt meg kell duplázni. Folyamatosan zsilipelni kell azokat az embereket Nyugat-Európából, akik keresztény országban akarnak lenni. A társadalomnak középosztálybelinek kell lennie, a családoknak rendelkeznie kell vagyonnal.
  • A magyar falurendszer megtartása – Városi szintű szolgáltatásokat kell nyújtani falun is. A városoknak ebből anyagi terhet kell vállalni. Gigavárosok, nagyvárosok létrehozása helyett városokat és városkörnyéki vidékeket akarnak létrehozni, megőrizve a magyar falu történelmi örökségét.
  • A nyelv, a kultúra, a vallás megőrzése – El kell kerülni az asszimilálódást, meg kell őrizni a saját különleges nemzeti karakterünket. Ez a szuverenitásvédelem kulturális alapja. El kell kerülni „a zéró vallási állapotot”, amikor már hit nincsen, de már az a képesség is elveszett, hogy „a keresztény hagyomány kulturális, morális viselkedési szabályokat adjon a számunkra, amelyeket a munkához, a pénzhez, a családhoz, a szexuális kapcsolatokhoz, egymáshoz való alá-fölérendeltséghez való viszonyunkat szabályozza”. Orbán szerint a zéró vallási állapot akkor áll be, amikor egyenjogú intézmények ismerik el a különneműek házasságával az azonos neműek közötti házasságot.
  • Egyetemi innovációs központok kiépítése – Orbán Viktor ezt is a szuverenitásvédelem részének tekinti. Erről többet nem nem mondott.
  • A világban élő összes magyarra is kiterjesztik a családtámogatásokat – Orbán szerint a nagystratégiának nem szabad Kis-Magyarországból kiindulnia, a világban élő összes magyart magába kell foglalnia. Ezért belátható időn belül az összes, magyaroknak járó támogatást, például a családtámogatást kiterjesztik a magyarok lakta területekre az országhatárokon kívül is. Pontos dátumot itt a kormányfő nem mondott.

Orbán szerint 2010-ig az ezekre a területekre a Gyurcsány-kormány időszakában egy év alatt 9 milliárdot fordítottak, most évente átlagban 100 milliárd forintot költenek.

Ezt a 20-25 éves folyamatot Orbán szerint nem ők fogják befejezni, hanem leginkább a mai 20-as, 30-as éveikben járó vagány, nemzeti érzelmű, bátor fiatalok. Orbán szerint ezeket a terveket biztosan fogják támadni kívülről, meg fogják azt kérdőjelezni, de ezt a küzdelmet vállalni kell, hiszen a másik oldalon ott lesznek a „liberális, slim fitt-szerkós, latte avokádós, mindenmentes, öntetszelgő politikusok”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!