Rácz András: Nagy számban jöhetnek be oroszok újra anélkül, hogy ez célhoz vagy magyarázathoz lenne kötve

2024. július 25. – 14:52

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem látom, mi szükség van arra, hogy meg nem határozott számú orosz előtt szélesre tárjuk a magyar munkaerőpiacot” – fogalmazta meg a Forbesnak Rácz András Oroszország-szakértő azzal kapcsolatban, hogy egy júliusi döntés értelmében Belaruszból és Oroszországból is érkezhetnek a Nemzeti Kártyával foglalkoztatható vendégmunkások.

A vendégmunkásokra elsősorban a Paks II. beruházás miatt lehet szükség. Ugyanakkor Rácz szerint hazánkban eddig is éltek orosz és belarusz szakemberek, akik az atomerőmű miatt költöztek Magyarországra, részben Paks környékére. Rácz azt mondja, a kérdés inkább az, miért van szükség még több emberre, miközben a Roszatom képtelen elkészíteni az európai uniós szabványoknak megfelelő terveket és engedélyeztetést. Így az építkezésnek az a szakasza sem indulhat el, amihez pluszmunkaerőre lenne szükség. „Amíg pedig ezt az akadályt nem ugorják meg, addig nem fog elkezdődni az építkezés nukleáris technológiai fázisa, amihez orosz szakemberek kellenének. Ha ennek ellenére a kormányzat idejekorán kinyitja előttük ezt az ajtót, az nehezen értelmezhető” – fogalmazott Rácz.

Mindemellett nem lehet biztosra tudni, hogy minden vendégmunkás a Paks II. miatt érkezik hazánkban, hiszen a Nemzeti Kártya lehetővé teszi, hogy szabadon válasszanak munkahelyet. Sőt, azt sem tudni pontosan, hány vendégmunkásról lenne szó. A Forbes azt írja, a Nemzeti Kártya korlátlan darabszámban igényelhető és kiadható.

Az Oroszország-szakértő felemlegette a Nemzetközi Beruházási Bankot is (IIB), amit rendre „orosz kémbankként” szoktak emlegetni. Az IIB magyarországi (és ezzel Unión belüli) működéséhez az Orbán-kormánytól 2019-ben adó- és járulékmentességet, korlátlan beutazást és a magyar pénzügyi felügyeleti szervek ellenőrzése alóli mentességet adott. A bank dolgozóinak és vendégeinek diplomáciai mentesség jár, és a legnagyobb kritikát is ez váltotta ki: szakértők szerint ez eleve alkalmat adhatott orosz ügynökök, kémek beutazására Magyarországra, és ezzel a schengeni övezetbe.

Rácz András szerint hasonló helyzet alakulhat ki a Nemzeti Kártyával is, hacsak nincs a jogszabályba beépítve valami ezt kizáró fék.

„Nagy számban jöhetnek be oroszok újra anélkül, hogy ez célhoz vagy magyarázathoz lenne kötve.”

A szakértő úgy véli, az okozhat problémát, hogy van-e elég erőforrás arra, hogy hatékonyan ellenőrizzék a vízumkérelmet benyújtó személyeket és családtagjaikat.

„A letelepedési kötvényeknél például lehetetlenül rövid határidőket szabtak a nemzetbiztonsági ellenőrzésre, amit annyi idő alatt nyilván nem lehetett rendesen megcsinálni.

Én ebben komoly potenciális nemzetbiztonsági kockázatot látok annak függvényében, hogy hányan jönnek”

– tette hozzá Rácz András.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!